diumenge, 20 d’abril de 2014

Full de ruta 2014-2015. Declaració política Assemblea General


 
Declaració política sobre el Full de Ruta 2014-2015.
Llegida en l'Assemblea General de l'ANC que va tenir lloc a Tarragona
el 5 d'abril de 2014
 
La Mesa d’aquesta Assemblea ens ha fet saber el resultat de les votacions que hem fet a primera hora i ara toca una única votació que ratifiqui, això esperem, el text resultant del procés d’esmenes que hem seguit durant les darreres setmanes. 

En relació als Fulls de Ruta aprovats en les Assemblees generals anteriors, el Full de Ruta que us proposem aprovar, introdueix dos    elements -diferents escenaris i actors diversos- que configuren un Full de Ruta complex i més obert que mai.  L’èxit o el fracàs del procés dependrà de la nostra capacitat de diàleg i d’entesa amb els altres actors, de la capacitat de tots plegats de resistir i avançar en els moments difícils que s’acosten i, sobretot, de la capacitat de reprendre el camí traçat.... i de fer-ho al ritme adequat. La bona gestió del tempo i l’habilitat d’escollir la via més adequada seran els principals requisits de l’èxit final. 

Però hi ha dos requisits més que també impregnen aquest moviment que és l’Assemblea i que l’han de seguir caracteritzant: la nostra Via cap a la Independència és una via democràtica i pacífica. Radicalment democràtica i profundament pacífica. 

ESCENARIS 

En el Full de ruta que ara votarem es diu que l'objectiu prioritari del poble català és la celebració de la consulta, de caràcter políticament vinculant, el 9 de novembre de 2014, com la fórmula internacionalment més acceptada d'accedir a la independència en un marc democràtic.
Sabem que aquest objectiu no serà fàcil perquè l'Estat espanyol centra la seva estratègia en impedir-ne la celebració.
Per a arribar a la Declaració d'Independència, pas previ i indispensable per a la constitució del nou Estat català aquest Full de Ruta preveu els escenaris que podran produir-se i les actuacions a dur a terme per arribar-hi.
Els escenaris previstos són aquests:
a)    El dia 9N es farà la consulta de forma més o menys tolerada i en un clima polític que en pugui garantir l’estabilitat i la fiabilitat suficients,

b)    El dia 9N es fa la consulta amb l’oposició total de l’aparell polític, jurídic i mediàtic de l’Estat espanyol. El procés podria tenir mancances i que no tothom pogués exercir el dret de vot en les condicions habituals d’un procés electoral normal. 

c)    La Generalitat considera que no es pot celebrar la consulta perquè la situació política i social no ho permet, perquè no hi ha el clima de llibertat ni les garanties suficients.  

d)    No es fa la consulta perquè la Generalitat ha estat políticament i jurídicament intervinguda per l'Estat espanyol. 

Com podeu veure, tres dels escenaris que preveiem tenen la Consulta com a eix vertebrador. Volem fer la Consulta el dia 9 de novembre i la volem fer en unes condicions òptimes. I en el Full de Ruta preveiem què podem fer per assegurar que puguem exercir de forma pacífica i ordenada un dels drets democràtics bàsics: el dret de vot, el dret a decidir el nostre futur col·lectiu. 

Potser ens trobarem amb alguns municipis on el dret de vot no es pugui exercir lliurement o no ho puguin fer tots els seus habitants. Ens hem de preparar per assegurar l’exercici d’aquest dret en condicions adverses, però amb les garanties suficients com per assegurar que els resultats seran fiables i reconeguts.  

Atès com van les coses i vistes les actituds dels principals partits espanyols, hem d’estar preparats per a qualsevol escenari que es pugui produir. Per tant, també ens hem de preparar per al cas que no puguem celebrar la Consulta del dia 9 de novembre. Tenim prou referents d’altres processos d’independència de nacions que avui tenen Estat propi, com per no aturar-nos. No és l’escenari desitjat, però ho haurem de fer per altres vies democràtiques, reconegudes internacionalment, si no ha estat possible de fer-ho mitjançant un referèndum o una consulta. 

ACTORS

Quan fa poc més de dos anys, el 10 de març de 2012, constituíem aquesta Assemblea al Palau Sant Jordi de Barcelona, sabíem que només érem una part de la societat civil que ens posàvem en marxa i que preníem el relleu a totes aquelles persones, entitats i moviments que ens havien precedit.  

També sabíem que per arribar al final del procés ens caldria sumar a molta altra gent, a entitats i organitzacions de la societat catalana, però que arribaria el moment en què no podríem avançar sense la implicació de les nostres institucions –ajuntaments i Generalitat- i dels partits polítics que representessin la majoria dels ciutadans.  

Avui, 2/3 parts dels diputats del Parlament de Catalunya s’han expressat favorablement a l’exercici del dret a decidir i donen suport a la pregunta formulada i la data anunciada del 9 de novembre. 

Partits polítics, institucions i la societat civil organitzada hem de treballar junts fins al final d’aquest procés i cadascú de nosaltres hi té uns papers específics i exclusius. En aquest Full de Ruta, i a títol purament recopilatori, intentem fer-los explícits, en el benentès que, arribat el moment, cadascú sabrà estar al seu lloc i complir amb la seva funció. Amb aquest Full de Ruta no pretenem res més que definir quin ha de ser el nostre lloc i com hem d’assumir les nostres responsabilitats, les pròpies d’una organització popular, unitària, plural i democràtica, i molt ben explicades en els punts 1 i 3 de la nostra Declaració fundacional, quan diu que L’objecte de l’ANC és la conscienciació i la mobilització de la majoria de la població de Catalunya per tal que es puguin aconseguir, de forma pacífica i democràtica, aquests objectius nacionals: 

1r. Recuperar la independència política de Catalunya mitjançant la constitució d’un Estat de dret, democràtic i social. 

2n. Accedir a la independència exercint el dret d’autodeterminació nacional... 

3r. Formar una majoria al Parlament de Catalunya que encomani al Govern de la Generalitat la convocatòria d’un plebiscit d’autodeterminació nacional sota garanties internacionals, i, si el poble català s’hi pronuncia favorablement, o bé si l’Estat espanyol no permetia el lliure exercici d’aquest dret, que proclami la independència nacional i constitueixi l’Estat català sobirà.

4t. Tractar amb la Unió Europea ...... la permanència de Catalunya dins la Unió, amb el nou estatus de membre de ple dret i alhora gestionar el reconeixement de Catalunya per les Nacions Unides i per cadascun dels seus estats membres.

LA VIA CAP A LA INDEPENDÈNCIA

Quan el punt 3 de la nostra Declaració fundacional ens diu que L’ANC promourà les accions necessàries per a obtenir un suport social majoritari als objectius nacionals damunt definits... i que ho farà sempre des de posicions pacífiques i democràtiques i actuarà en tot moment amb transparència i afavorint la màxima participació interna dels seus membres, ens dóna les claus suficients per entendre el nivell de detall a què s’arriba en el Full de Ruta que us demanem aprovar amb el màxim consens possible. Estem buscant el suport social majoritari als nostres objectius nacionals, ho estem fent des de posicions pacífiques i democràtiques i ho estem fent amb la màxima transparència i participació.
I ho fem així perquè aquesta és la nostra gran força, l’única arma que volem i acceptem: l’expressió democràtica de la majoria. I per aconseguir-ho, hem de seguir canviant moltes coses. La primera de totes, com a societat civil, és la d’implicar-nos activament en la política. En ple segle XXI la transparència és una condició indispensable per aconseguir-ho.
La nostra força és únicament aquesta: saber que som la majoria els qui volem avançar plegats, fent Via cap a la Independència! 

Si teniu presents aquests principis, sabreu llegir i entendre perfectament el que diu aquest Full de Ruta..... i també el que no diu. Sabreu interpretar-lo i aplicar-lo adequadament, en cada moment i circumstància. 

És un Full de Ruta per als homes i dones lliures que, plegats, decidim construir el nostre futur col·lectiu! 

VISCA CATALUNYA LLIURE! 

VISCA LA REPÚBLICA CATALANA!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada