dilluns, 10 de juliol del 2017

Els Mossos d'Esquadra. 1640. La policia més antiga d'Europa (DAVANTAL de LA CLAU de la nostra història)


L’origen i la gènesi dels Mossos d’Esquadra sovint es veu envoltada de polèmiques dins el camp de la historiografia.

La caiguda de la ciutat de Barcelona l’11 de setembre de 1714 va suposar la supressió de les lleis i institucions d’autogovern de Catalunya.  El règim d'ocupació militar va ser confirmat, des d'un punt de vista jurídic, pel Decret de Nova Planta (1716), que abolia les Constitucions de Catalunya i imposava les lleis de Castella. Totes les institucions municipals de caràcter representatiu van ser abolides i al seu lloc es va imposar un sistemad'alcaldes i regidors nomenats directament pel rei o pel capità general.

En aquest context històric apareix la primera referència de la fundació de les primeres “Esquadres” l’any 1719.  L’any  1721 es creen les “Escuadras de Paisanos Armados” com una reorganització d’aquelles “Esquadres” creades dos anys abans, i agrupades en dos grans grups operacionals. Aquest nou cos constituïa una milícia de paisans que substituïa l’antic sometent català, i pretenia donar seguretat a les fires i a les rutes comercials mancades de seguretat on les mercaderies eren exposades a constants perills.

Les Esquadres de Catalunya van ser abolides el 1868 i restablerts el 1876. Durant els anys de la segona república estigueren sempre al costat de la Generalitat, motiu pel qual la dictadura franquista els va abolir altre cop el 1939. Més tard, però, el 1950 la Diputació de Barcelona va crear un cos similar plenament adscrit al règim. Posteriorment amb el retorn de la democràcia i la Generalitat els Mossos retornaren a les ordres de les institucions catalanes el 1980 i foren reconvertits en una policia democràtica de naturalesa civil que des del 1994 fins ara s'ha anat ampliant fins a esdevenir la policia integral de Catalunya.

Avui a LA CLAU coneixerem una mica millor la història del que ara és la policia catalana, els Mossos d’Esquadra.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada