dimarts, 5 d’abril del 2022

10 anys de l'Assemblea Nacional Catalana. Passat, present i futur

Vull una resposta. 10a temporada. Emès el 4 d'abril de 2022 per ETV Llobregat i TerraMar

Convidats:

Lourdes Escardívol, mestra. Membre AR del CxRep

Núria Vilajeliu, organitzadora d’actes

Francesc Abad, analista polític

Arenys de Munt és un poble tranquil, de poc més de vuit mil habitants, de la comarca del Maresme. La tranquil·litat habitual d’aquest poble es va acabar quan el MAPA (Moviment Arenyenc per a l’Autodeterminació) va comunicar a l’Ajuntament la seva voluntat de fer una consulta entre la gent d’Arenys de Munt sobre la conveniència o no que Catalunya esdevingui un estat independent dins de la Unió Europea.

El diumenge 13 de setembre de 2009 se celebrava la primera consulta per la independència de Catalunya.

La tarda d’aquella jornada històrica, tres persones es troben a Arenys de Munt, en Miquel Strubell, en Miquel Sellarès i en Pere Pugès. Aquestes tres persones amb el suport tècnic d'Enric Ainsa, varen bastir una màquina capaç de posar d'acord la munió de veus, massa vegades discordants, del catalanisme que a partir de la sentència del Tribunal constitucional de juliol de 2010, freturava de trencar una inèrcia de 150 anys  de reformisme impossible dintre l'estat espanyol.

Els quatre van esdevenir quaranta i els quaranta ven ser dos-cents que van començar a articular el que en un principi van denominar Moviment per La Independència. El 30 d’abril de 2011 tenia lloc la Conferència Nacional per a un Estat propi i el 10 de març de 2012 naixia oficialment l’Assemblea Nacional Catalana. Començava la revplució dels somriures.

Fent un repàs a la història de les revoltes i els moviments i mobilitzacions populars a Europa, ens costarà trobar una organització com l’Assemblea Nacional Catalana. L’ANC ha desplegat una força immensa durant la darrera dècada; ha teixit una xarxa mai vista  d’activisme arreu del país; ha estat capaç, durant uns anys (sobretot del 2012 al 2015) d’arrossegar els partits polítics cap a posicions unitàries en pro de la independència i ha dut a terme les convocatòries més multitudinàries i espectaculars mai vistes enlloc.

Han passat 10 anys.

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem!

Final

Frase de la setmana, del gran músic català Pau Casals:

“La llibertat no és negociable”

El nostre pensament està amb tots els empresonats, represaliats i exiliats. Els volem lliures. Els volem a casa.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada