dijous, 12 de gener del 2023

La clau de l'excepció andorrana i les seves institucions. Lluís de Santàngel el financer del primer viatge de Colom. La història de Catalunya dia a dia

 La CLAU de la nostra història. Programa 214. Emès el 10 de gener de 2023 per ETV Llobregat i TDT Terramar Penedès


Davantal

Benvigudes i benvinguts a una nova CLAU de la nostra història. Programa 214.

El 28 d’abril de 1993, el Principat d’Andorra va ingressar a l’ONU, reconegut com a estat sobirà. El primer cap de govern de l’Andorra independent, Òscar Ribas i Reig, en el seu discurs, en català, va dir:

“Tenim ben clar que per fer coses i per comunicar-les cal ser cosmopolites i poliglotes, però també que per ser cal aprofundir en les pròpies arrels. I les nostres són les de la cultura catalana. El català és el nostre idioma oficial. És en la llengua de Ramon Llull, Ausiàs March i Salvador Espriu, la qual es parla des de Fraga ―a l’Aragó― fins a Maó ―a l’illa balear de Menorca― i des de Salses ―al Rosselló francès― fins a Guardamar ―a les terres meridionals del País Valencià. És en aquesta llengua, la catalana, que he vingut davant aquesta Assemblea a parlar de pau, llibertat i fraternitat.”

Segons la llegenda, Carlemany va fundar Andorra l’any 805 en reconeixença de l’ajuda prestada pels seus habitants contra els sarraïns. En realitat, però, va néixer de la partició que en van fer el 1278 el Comtat de Foix i el Bisbat d’Urgell. Els dos protagonistes principals van decidir repartir-se de manera equitativa el territori actual andorrà mitjançant dues sentències arbitrals anomenades pariatges (1278 i 1288). Aquest contracte feudal és la clau que explica que avui Andorra sigui un Estat independent.

Arran de la Guerra de Successió, Andorra esdevé un Estat sobirà a la pràctica i no legalment. A partir dels anys 70, el país va democratitzar les seves institucions gràcies a la creació del Consell Executiu, el 15 de gener de 1981, enguany se’n compleixen 42 anys. Per últim, s'inicien les negociacions per traspassar la sobirania dels coprínceps cap al poble. El 14 de març de 1993 entra en vigor la primera Constitució d’Andorra que autodetermina el país i permet que Andorra sigui reconeguda com a estat independent per la resta del món. Els coprínceps passen a ser una simple figura simbòlica sense poder intervenir en la política andorrana.

Final

La frase de la setmana de l’escriptor i filòsof francès de la Il·lustració Voltaire.

Els que poden fer que creguis absurditats, et poden fer cometre atrocitats.

Tornem la setmana que ve. Us esperem aquí per descobrir plegats noves CLAUS de la nostra història. Que tingueu una molt bona setmana!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada