dijous, 12 de gener del 2023

Rutes de la llibertat, Fundació Reeixida. El 19 de gener cimera francoespanyola a Barcelona

 


Convidats

Oriol Falguera,  Fundació Reeixida

Josep Pinyol, historiador. Membre SN ANC

Manuel Carrasco, activista exSN ANC

Davantal

La caiguda de Catalunya el 1939 va provocar l’exili de mig milió de catalans. Molts d’ells va ubicar-se a França abans que fos ocupada per les tropes nazis i controlada pel govern col·laboracionista de Vichy.

 

El 1940 es creava a París el Front Nacional de Catalunya amb militants provinents  d’Estat Català, Nosaltres Sols, Esquerra Republicana de Catalunya, la CNT i la Federació Nacional d’Estudiants. Van crear grups de resistència contra l’ocupació nazi en col·laboració amb els governs aliats, especialment nord-americà i britànic, però també francès i polonès.

La història de la participació catalana a la Segona Guerra Mundial no és, encara, prou coneguda. Les xarxes clandestines del FNC a l’interior i a l’exili es van bolcar en la lluita a la rereguarda del conflicte donant suport logístic i humà als aviadors militars aliats abatuts a França , així com als resistents francesos en el boicot i el sabotatge de l’administració ocupant i col·laboracionista. Hi havia una doble intencionalitat, d’una banda la contribució a la democràcia a Europa en la lluita contra el feixisme i, de l’altra, la recuperació de les llibertats nacionals de Catalunya.

En el Vull una resposta d’avui, coneixerem el projecte “Rutes de la llibertat” de la Fundació Reeixida. El projecte consisteix a complementar les rutes existents dels camins de llibertat d’evasió i, alhora, fer conèixer els ,militants independentistes catalans que un mes abans que els nazis entraren a París, formaren l’“Organització” que més tard va esdevenir el Front Nacional de Catalunya.

Molts d'ells, per la seva lluita contra el feixisme, serien reconeguts i guardonats pels governs francès, britànic, nord-americà i polonès.

Final

La frase de la setmana del Yoda de la Guerra de les Galàxies:

La por és el camí cap al costat fosc. La por porta a la ira, la ira porta a l'odi, l'odi porta al patiment.

Comencem l’any 2023 com sempre, amb el pensament posat en la nostra gent que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili.

Tornarem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada