dimecres, 18 de gener del 2023

La "cimera" del Toisó d'Or a Barcelona. La merdosa mentida de la Decadència. La història de Catalunya dia a dia. El Decret de Nova Planta

La CLAU de la nostra història. Programa 215. Emès el 20 de gener de 2023 per ETV Llobregat i TDT Terramar Penedès


Davantal

Benvingudes i benvinguts a una nova CLAU de la nostra història. Programa 215

El 23 de gener de 1520 Carles I, l'Emperador i Rei de Romans, s'acomiadà de Barcelona posant fia a una estada d'un any, al llarg del que el Cap i Casal de Catalunya fou la capital de l'Imperi. Aquest data ens la recordava en Jordi Bilbeny en un llarg article "Carles I, rei dels Catalans i Senyor de les Índies" publicat al digital de l'Institut Nova Història a finals de 2014.

Aquesta primera estada de Carles I a Catalunya era imprescindible perquè per ser reconegut rei de la corona catalana-aragonesa calia convocar les Corts i jurar les Constitucions del Principat de Catalunya. El que succeí però és que Carles a Barcelona trobà un gran acolliment pel consens que hi havia entre les classes nobles i les mercantils en donar suport al seu projecte d'un imperi pacificat sota l'autoritat imperial.

Al seu torn, Carles, coneixedor de la importància de la descoberta del Nou Món per bastir un imperi universal de la cristiandat, que els catalans havien protagonitzat amb en Colom i el rei Ferran, el Catòlic, com sabem per tantes fonts que ho documenten, no dubtà en incorporar al seu escut d'armes el dit "plus ultra" que li pertocava com a nét de Ferran. I encara per reforçar més el projecte, el 4 de setembre de 1518 convocà el Capítol de l'Orde del Toisó d'Or fundat pel duc Felip III de Borgonya l'any 1430.

Va ser durant aquest any a Barcelona que Carles va aconseguir ser escollit emperador, una elecció que a ser especialment celebrada pels Consellers de Barcelona.  

La cimera del Toisó d'Or es va celebrar a Barcelona el 7 de març de 1519. Aquest capítol ha estat l'únic celebrat fora del Ducat de Borgonya, on es va fundar aquesta Orde de Cavalleria.

Avui encara podem admirar al cadirat del Cor de la Catedral de Barcelona els escuts dels 46 Cavallers de l'Orde. Aquesta cimera no fou una reunió qualsevol de l'Orde del Toisó d'Or ja que molts dels membres eren prínceps electors que en morir Maximilià havien de decidir qui seria el proper Rei de Romans i Emperador. Carles, ferm candidat a ser l'escollit convocant el capítol a Barcelona volia demostrar que era el més gran senyor de l'imperi com a rei dels catalans ja que aquell imperi comercial de la Mediterrània de segles enrere dominat per la monarquia catalana s'havia ampliat notòriament cap a l'altra banda de l'oceà Atlàntic amb les noves colònies dites les Índies Occidentals.

Des d'aquell moment fins al final de la vida de l'Emperador Carles, rei dels Catalans i rei de Romans la vinculació fou molt estreta. Va ser present moltes vegades als Estats Catalans i a Barcelona en concret, on residia al palau Recasens, avui seu de l'Acadèmia de Bones Lletres, davant per davant de Sant Just i Pastor, l'antiga catedral de Barcelona; també al palau reial de Molins de Rei, des d'on, segons consta a la documentació de l'època, va negociar amb Magallanes el primer viatge de circumnavegació a la terra, va rebre el tresor de Moctezuma enviat per Cortès l'any 1528 i va celebrar diverses vegades Corts, les del 1524 especialment importants per a regular la colonització del Nou Món.

Aquella cimera, doncs, fou realment molt important per a Catalunya.

Final

La frase del setmana del pintor Pablo Picasso

“No contradiguis mai a un imbècil. Si esperes una mica, ja ho farà ell mateix.”

Tornem la setmana que ve per descobrir plegats una nova CLAU de la nostra història. Que passeu una molt bona setmana!

 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada