dimecres, 18 de gener del 2023

Mobilització el 19 de gener contra la cimera francoespanyola. Llarena i el delicte de malversació

Convidats:

Olga Amargant,  advocada, presidenta Coordinadora Advocacia Catalunya

Josep Ferrer, president AExRC

Guillem López, jurista

Davantal

La controvertida reforma legislativa del Codi Penal pactada entre ERC i el PSOE ens ha portat una nova sorpresa i ens ha conduït a un nou i perillós atzucac. La nova llei, en l’apartat referit a la malversació, castiga amb un màxim de quatre anys de presó la malversació sense ànim de lucre i amb una pena d’un màxim de 12 anys i hi ha hagut enriquiment personal.

La justícia espanyola sap molt bé, però, que tan important és el text d’una llei com la interpretació que els jutges en puguin arribar a fer. D’exemples en podrem trobar un munt i més encara referits a l’independentisme.

I això és el que fa el jutge Llarena. Com el redactat del delicte de malversació amb ànim de lucre no ha canviat en res de l’anterior, el jutge entén que pot mantenir la mateixa jurisprudència que la sala penal del Suprem ha anat fixant al llarg del temps. El Suprem ha establert a través de diverses sentències que l'ànim de lucre és el mateix que "l'ànim de tenir o disposar de la cosa com a pròpia".

És a dir, l'enriquiment personal ja no és sinònim d'embutxacar-se diners, sinó fer-los servir per a finalitats "desvinculades del funcionament legítim de l'administració". I un referèndum d'independència, interpreta Llarena, no forma part d'allò que un govern està "legitimat" per finançar. Tot plegat afectarà al president Puigdemont i a Toni Comín, però també a Josep Maria Jové i Lluís Salvadó que podrien arribar a ser condemnats a 12 anys de presó i fins a 20 d’inhabilitació.

Hi ha prop de 500 persones pendents de judici per causes relacionades amb el referèndum de l’1 d’octubre. Adrià Sas, de Vilafranca pot ingressar a presó d’un moment o altra amb un condemna de tres anys i mig. Enguany, es tornaran a jutjar activistes per als quals la Fiscalia manté la petició d’elevades penes de presó. El 28 i 29 de març es farà el judici contra els encausats del tall de vies de l’AVE l’1 d’octubre de 2018 a Girona els demanen 4 anys de presó a cada un. El 31 de març serà jutjada una persona per cremar una bandera espanyola, al maig set veïns del Raval per una protesta contra la presència de Vox al barri. El 14 de juny, jutjaran tres joves per l’aniversari de l’1 d’Octubre de 2020, a un d’ells li demanen 10 anys de presó. I encara queden força judicis amb la data de celebració pendent.

El conflicte Catalunya-Espanya no només no s’ha acabat, sinó que la voluntat d’independència és més viva que mai i caldrà demostrar-ho el proper dijous davant dels representants dels governs de l’Estat espanyol i francès que, des de fa més de 300 anys, són els que reprimeixen la nació catalana, la seva llengua i cultura.

En parlem tot seguit amb els nostres convidats- Som-hi. Comencem!

Final

La frase de la setmana  del segle V A.C.. Del general i filòsof xinès Sun Tzu, autor de “L’art de la guerra” :

En una guerra, el valent pot lluitar, el rigorós, el curós pot fer de sentinella, i l'intel·ligent pot estudiar, analitzar i comunicar. Cadascú és útil.

En aquest programa marxem sempre amb el pensament posat en tota la gent que pateix la repressió, la presó i l’exili.

Avui us deixarem amb unes imatges del documental “De matinada”. Aquest documental forma part de la campanya solidària “Queda’t a casa!“. El grup de suport als detinguts del 23-S i Alerta Solidària han publicat en obert el documentari amb l’objectiu de recaptar diners per al judici que es farà a l’Audiència espanyola i que es preveu llarg i costós. Es pot llogar per set euros a la plataforma Vimeo. https://vimeo.com/ondemand/dematinada. Un cop llogat, es pot veure durant dos dies des de qualsevol dispositiu i punt dels Països Catalans. Els diners aniran destinats de manera gairebé íntegra a tots els costs derivats del judici que tindran els encausats i les seves famílies

Us deixem amb les imatges. Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada