dimecres, 24 de maig del 2023

La massacre d'Elna 1285. La història de Catalunya dia a dia. El doctor Moisès Broggi

 LA CLAU de la nostra història. Programa 231, emès el 23 de maig de 2023 per ETV Llobregat i TDT Terramar Penedès


Davantal

Benvingudes i benvinguts a una nova CLAU de la nostra història. Programa 231

Diumenge passat, 21 de maig, a Elna, comarca del Rosselló, va tenir lloc la commemoració del Setge d’Elna també anomenat “La massacre d’Elna”. Des del 2009, cada any en aquest poble del Rosselló, es commemora el Dia de la Memòria per complir amb el deure de memòria històrica en honor a les víctimes de l’imperialisme francès i de l’heroïcitat de la resistència catalana.

El novembre de 1282 el papa Martí IV va excomunicar Pere el Gran, i el març de 1283 el va desposseir de tots els seus regnes, que, l’agost d’aquell any, van ser adjudicats al rei francès Carles I d’Anjou fill del rei Felip III de França. Aquell mateix any, el Papa va declarar una croada contra Pere el Gran.

El 1285, després d’alguns intents fallits, els francesos van entrar pel territori rossellonès de Jaume II de Mallorca que, per pacte, estava obligat a deixar pas franc. Tot i l'alineació de Jaume II amb els francesos, la població del Rosselló es va resistir a la invasió croada. Els primers combats amb els croats van tenir lloc al setge de Salses, on van caldre tres assalts per conquerir la ciutadella.

Després de la rendició de Perpinyà, l’exèrcit croat va trobar una forta oposició a la ciutat d’Elna on s’havia congregat bona part de la població del Rosselló. Finalment, es van refugiar a la catedral de Santa Eulàlia. Tots els resistents van ser exterminats i la vila cremada per les tropes franceses.

La massacre perpetrada pels invasors va ser magníficament descrita i comparada pel cronista Bernat Desclot i confirmada posteriorment per Ramon Muntaner i, sobretot, per un francès, Guillaume de Nangis que va reportar-ne l’extermini i com el legat papal va incentivar-ne la crueltat.

A la làpida erigida al jardí del claustre en els 700 anys de la massacre i reproduint el relat de Bernat Desclot,  s’hi pot llegir: “Varen prendre la vila i van matar tots els homes i forçaren totes les dones que hi havia fins i tot sobre l'altar. Els francesos enderrocaren totes les cases, no hi quedà gairebé una pedra sobre l'altra, despullaren les esglésies i hi calaren foc, i cremaren tota la vila i després la deixaren estar. Partiren d'aquí tots junts amb gran goig i alegria.”

El manifest d’enguany en dius que “En el Dia de la Memòria desenvelem la història amagada dels nostres monuments, denunciem l’ocultació del nostre passat, l’afany continu d’eradicació de la nostra llengua, les persecucions físiques i psíquiques durant segles per fer-nos tornar francesos i ben entès retem homenatge als qui van resistir, als herois matats per llur fidelitat a Catalunya, i més generalment honorem a l’encop la memòria de les víctimes dels imperialismes de la barbàrie, tant al segle XIII com al segle XX i actualment.”

Final

Frase de la setmana del poeta i dramaturg andalús Federico García Lorca

“Esperant, el nus es desfà i la fruita madura”

Tornem la setmana que ve. Us esperem aquí per descobrir plegats noves CLAUS de la nostra història.

Que passeu una molt bona setmana!


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada