dimarts, 5 de desembre del 2023

Evelí Adam, artista i activista cultural. Anna Arqué, portaveu de la Comissió Internacional de Ciutadans Europeus (ICEC) Conferència al Parlament Europeu "Peaceful Agreements or Bloody Papers?"

Vull una resposta. 12a temporada. Emès el 4 de desembre de 2023 per ETV Llobregat i TDT Terramar Penedès


Convidats:

Anna Arqué, consultora i activista política. Portaveu pels Països Catalans de la Comissió Internacional de Ciutadans Europeus (ICEC)

Evelí Adam,  artista i activista cultural


Davantal

Crec que va ser en Vicent Partal que, en un dels seus editorials, va escriure que el pacte polític signat entre Junts i el PSOE no era un pacte típic de qualsevol democràcia europea, sinó que tenia l’estructura, la tècnica i la narrativa d’un acord de pau. I que, en aquest sentit, va molt més enllà de qualsevol cosa signada abans i no es pot comparar amb res del que hàgim vist fins ara.

Un acord de pau és un acord entre dues parts en conflicte, en general entre els països o governs, que posa fi formal mitjançant l'elaboració de documents on s'estipulen els acords arribats en la negociació de la pau.

De cara a un futur a més llarg termini, el punt més important del pacte se centra en el reconeixement de l’existència d’un conflicte polític entre Catalunya i l’Estat espanyol que s’intentarà resoldre en la taula de negociació entre ambdós partits. Junts no reconeix el marc constitucional espanyol i, per aquest motiu, les reunions tindran lloc fora del territori espanyol. La primera va tenir lloc dissabte passat a Suïssa.

Aquest punt és el primer que ens fa veure aquest pacte com un acord de pau. L’altre punt important és sens dubte, la figura del mediador, o mediadors, internacionals. Les converses seran coordinades i verificades pel Centre per al Diàleg Humanitari Henry Dunant, que ja va fer de mediador entre ETA i el PSOE. El mediador serà Francisco Galindo Vélez un diplomàtic amb una llarga carrera dins l’Organització de Nacions Unides,  ambaixador a l’estat francès, entre el 2010 i el 2015 i a Colòmbia més tard. Durant l’estada a Colòmbia va participar activament en les negociacions entre les FARC i el govern colombià, i va fer de verificador per a les Nacions Unides del compliment dels acords signats a l’Havana entre el govern i la guerrilla.

Alguns opinadors i tertulians habituals han criticat la manca de transparència d’aquestes negociacions. Potser caldria recordar-los que el treball dels mediadors en conflictes internacionals es basen en uns principis com la Imparcialitat. El mediador no pren part a favor o en contra dels posicionaments de les parts; tampoc no en té, d'interès directe o indirecte en la solució del conflicte. La confidencialitat. El contingut de tot el que les parts diguin o expressin dins del procés de mediació és secret i no es pot fer servir fora de la mediació i la voluntarietat. Les parts en conflicte han de partir d'un punt inicial d'acord: volen donar l'oportunitat a la mediació per gestionar el seu conflicte. Això implica que, en qualsevol moment, una de les parts pot retirar-se i donar per acabada la mediació.

Només el temps ens dirà si aquestes negociacions ens conduiran a ratificar la nostra decisió expressada en el referèndum de l’1 d’octubre de 2017 o si només seran una demostració més de la intransigència colonitzadora de l’Estat espanyol.

Final

La frase de la setmana de l’inventor i home de negocis estatunidenc Thomas Alva Edison

“L’autèntic valor d’una idea es troba a fer-la servir”

Marxem amb el pensament posat en la nostra gent que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada