dijous, 7 de desembre del 2023

1981, la detenció de 23 independentistes. La història de Catalunya dia a dia. El mestratge de Joan B. Cuya. Mataró al segle XIX

LA CLAU de la nostra història. Programa 245. Emès el 5 de desembre de 2023 per ETV Llobregat i TDT Terramar Penedès


Canal LA CLAU de la nostra història al YouTube

Davantal

Benvingudes i benvinguts a una nova CLAU de la nostra història. Programa 245

3 de desembre de 1981... Vam conèixer la notícia a primera hora del matí. S’acabava de produir una de les accions repressives més importants contra l’independentisme català. 23 militants independentistes són detinguts de matinada i els és aplicada la llei antiterrorista que havia estat aprovada pocs mesos abans al Congrés espanyol. Van ser detinguts independentistes a Esplugues, de Llobregat, Barcelona, Manresa,  Reus i València.

Va ser una operació va ser muntada amb espectacularitat i contundència. La policia va retenir les famílies fins a primeres hores del matí per tal que no avisessin ningú i a manera d’ostatges.

Han passat 42 anys.. Encara recordo molt bé, però, la mobilització popular que es va originar en contra d’aquestes detencions. Va ser realment espectacular, tenint en compte l’època i la situació política. Existeix un vídeo titulat “Esplugues, 10 dies de llluita” que recull les mobilitzacions de resposta a aquestes detencions a Esplugues del Llobregat, que va realitzar una vaga i diverses accions en protesta per la detenció de Marcel Caselles (veí de la població) i la resta d'independentistes

Els detinguts van restar incomunicats i sotmesos a durs interrogatoris i a tortura. Finalment, van ser posats en llibertat 19 d’aquestes persones sense càrrecs, i dos dels detinguts al País Valencià van ser alliberats sota fermança. Pere Bascompte i Jaume Llussà van ser empresonats, acusats de pertànyer a Terra Lliure.

Avui, 42 anys després, volem recordar aquelles persones, lluitadors i lluitadores, que en moments molt difícils arriscaven diàriament la llibertat i fins i tot la vida perquè aquest país pogués avançar en el camí de la seva llibertat.

Aquests són els seus noms. Alguns, malauradament, ja no podran veure aconseguit el seu ideal:

Els militants d'IPC: Mait Carrasco (Barcelona), Marcel Casellas (Esplugues de Llobregat), Carles Castellanos (Barcelona), Josep Vicent Just (València), Teresa Lecha (Barcelona), Maria Llum López (Barcelona), Josep Mariné (Reus), Daniel Pérez (València), Blanca Serra (Barcelona), Eva Serra (Barcelona).Simó Aguilar (València), militant del Partit Nacionalista del País Valencià (PNPV).

Els independentistes Jaume Llussà i Pere Bascompte (Manresa), Eduard Aleu (València), Pere Anguera (Reus), Maria Alicia Corachan (València), Lluís Font de Rubinat (Reus), Clara Galovart (Manresa), Josep Oliveres (Manresa), Lluïsa Parra (València) i Pilar Sala (a Manresa). 

Final

La frase de la setmana del Dalai-lama, que significa oceà de saviesa, és el títol de l'autoritat suprema del Tibet i un dels títols religiosos més importants del budisme tibetà.[

“Quan perdis, no perdis mai la lliçó”

Tornem la setmana que ve. Us esperem aquí per descobrir plegats noves CLAUS de la nostra història.

Que passeu una molt bona setmana!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada