dijous, 21 de desembre del 2023

La Generalitat compleix 664 anys. L'any Taüll, 900 anys de la consagració de les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll. El Penedès, l'inici del comerç d'ultramar, conversa amb Joan Santacana i Àngels Santacana

LA CLAU de la nostra història. Programa 247. Emès el 19 de desembre de 2023 per ETV Llobregat i TDT Terramar Penedès


Canal de LA CLAU de la nostra història al YouTube

Davantal

Avui, 19 de desembre de 2023, la Generalitat de Catalunya compleix 664 anys. Va ser el 19 de desembre de 1359 que es va constituir la Diputació del General, predecessora de la Generalitat de Catalunya.

En aquells temps, s’estava disputant la Guerra dels dos Peres, un dels episodis de la primera guerra civil catalana, entre el 1356 i 1375. Les decisions importants al nostre país es prenien a les Corts, el rei no podia prendre cap decisió per si sol. El 1359, el rei va demanar, doncs, una aportació econòmica per tal de sufragar les despeses que ocasionava la guerra. A les Corts celebrades el 19 de desembre de 1359 es va crear un organisme que es dediqués a recaptar i gestionar els diners per  aquest objectiu.

Pere III el Cerimoniós va anomenar-la Diputació del General perquè, segons ell, representava el “general de Catalunya, ara congregat a la Cort que celebrem a la vila de Cervera”, és a dir a la totalitat dels seus habitants. Efectivament: va ser a l’actual capital de la Segarra que van celebrar-se les Corts en què va néixer la futura Generalitat. A més, durant aquestes sessions es van escriure els estatuts de la nova institució i es van decidir les funcions de cada diputat.

Es van nomenar quatre diputats per cada un dels braços governants del país /l’eclesiàstic, el militar i el civil) i quatre consellers per cada braç. Els escollits integraven la Diputació del General i tenien plenes competències per aprendre decisions amb la mateixa validesa que les Corts. És a dir, es convertien en la màxima autoritat de Catalunya. El primer president va ser Berenguer de Cruïlles que va governar del 1359 al 1362.  Al llarg d’aquests 664 anys d’història, la Generalitat ha tingut 132 presidents.

A principis del segle XV, a més de competències econòmiques, va adquirir atribucions de defensa i govern i, posteriorment, polítiques. De fet, era la institució encarregada de vetllar que la monarquia respectés les constitucions i els drets de Catalunya. Durant la guerra civil catalana (1462–72), la Generalitat va encapçalar l’oposició al rei Joan II.

Dos anys després de la desfeta del 1714, la Generalitat, com les altres institucions del país, van ser abolides pel nou règim borbònic mitjançant el Decret de Nova Planta (1716). Això va suposar la fi d’una organització política i jurídica pròpia a Catalunya.

Final

La frase de la setmana de l’escriptor i acadèmic nigerià Chinua Achebe:

“Mentre els lleons no tinguin els seus propis historiadors, la història de la cacera glorificarà sempre el caçador”

El programa d’avui ha estat el darrer de l’any 2023. Tornarem el 9 de gener per descobrir plegats noves CLAUS de la nostra història.

Que tingueu un molt Bon Nadal i un millor any 2024!

 


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada