dissabte, 27 d’abril del 2024

Montserrat Caballé o Núria Feliu? Els 10Mil a Brussel·les. Analitzem les darreres enquestes eleccions 12-M


Canal del Vull una resposta al YouTube

Davantal

El dimarts 9 d’abril passat, la Comissió de Transports i Mobilitat del Congrés dels Diputats aprovava una proposta promoguda pel PP per tal que l’estació ferroviària de Barcelona-Sants canviï el seu nom tot afegint-hi el de Montserrat Caballé. Ara, tot depèn de l’aprovació definitiva del Govern espanyol.

Una mostra més del colonialisme encobert que patim i de la nostra migrada i controlada autonomia que no ens permet ni decidir el nom d’una estació de tren. A més, però, Montserrat Caballé? Montserrat Caballé, l’espanyola universal a Sants? A Sants, on va néixer i viure Núria Feliu?

Montserrat Caballé ha estat, sens dubte, una de les veus més impressionants del bel canto i una de les  més grans sopranos d'òpera de la segona meitat del segle XX. Ha estat una espanyola universal.

Sí, una espanyola universal. Espanyola de cap a peus i en el sentit més “espanyol” de la paraula. El 2008 va signar el tristament famós, “Manifiesto por la lengua común” que, posteriorment, va rebre el suport de Ciudadanos, PP, L’ABC, La Razón i molts altres. 

En una entrevista a Europa Press va afirmar que, a Catalunya, "s'obligava" a aprendre el català: "veig tensió a Catalunya" va dir.

Va expressar la seva “espanyolitat” en multitud d’ocasions. Una de les més destacades va ser el 2013, en relació a la Via Catalana que va organitzar l’ANC. Va manifestar el seu rebuig a la Via amb frases com: "Les cadenes humanes són per separar. Les cadenes poden ser de ferro, d'or, de plata, però han de ser bones cadenes. No han de ser cadenes que separen i humilien". I, després de l’èxit de la Via va manifestar: "S'ha dit que hi ha hagut un milió i mig de persones a la cadena, on eren els 7 milions de catalans?"  

Núria Feliu... La santsenca universal. La catalana universal Li agradava que l’anomenessin “cantatriu” perquè va deixar l’empremta en camps com el teatre, la cançó, el cinema, la ràdio i la televisió, la poesia.... Durant 50 anys de professió, va interpretar cançons d’una gran diversitat d’estils i de ritmes. I sempre, en català. Més de 500 versions que van des del jazz al swing, passant pel bolero, el cuplé, la sardana, la cançó popular catalana o la música de cinema. Quaranta-dos discos publicats.

A banda dels seus mèrits professionals, Núria Feliu va ser una dona compromesa amb el seu temps, amb la llengua catalana i amb els Països Catalans. El seu nom sempre va estar lligat a la reivindicació de la música viva, la música popular, als moviments de barri i a la lluita antifranquista. La seva aportació a la normalització de la llengua catalana ha estat fonamental i decisiva. No va tenir mai un no per a ningú, i la seva presència arreu dels Països Catalans en qualsevol acte per la defensa i la difusió de la nostra llengua i cultura va ser sempre constant.

Cinquanta anys d’extraordinària carrera musical. Cinquanta anys al peu del canó defensant la llengua i el país. Vuitanta-un anys a Sants exercint de santsenca. La Núria sempre responia. La Núria sempre hi era. La Núria sempre hi va ser en la lluita per la llengua, pel país, per la nació completa, per la independència. Sempre. Sempre.

Montserrat Caballé...? Si us plau...

Parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem!

 

Final

La frase de la setmana, avui que hem reivindicat la figura i el nom de Núria Feliu, un fragment d’una de les seves cançons... Més enllà ...

Més enllà, demà / la nostra terra que no pot riure / tu saps que demà serà lliure./  La nostra terra, farta de pluja,/ sap que hi haurà sol i demà... / Més enllà.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

 

 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada