dissabte, 27 d’abril del 2024

La Lliga Regionalista. La franja de la Franja. Sant Ot, bisbe d’Urgell i la seva època.

LA CLAU de la nostra història. Programa 262. Emès el 17 d'abril de 2024 per Terramar Barcelona (TVB), ETV Llobregat, Terramar Garraf-Penedès i Terramar Tarragonès

Canal de LA CLAU de la nostra història al YouTube

Davantal

Benvingudes i benvinguts a una nova CLAU de la nostra història. Programa 262.

El 25 d’abril de 1901, enguany es compleixen 123 anys, La Unió Regionalista i el Centre Català es fusionaven amb l’objectiu de presentar-se conjuntament a les eleccions del 1901.  Naixia la Lliga Regionalista.

El primer president del nou partit va ser Bartomeu Robert i Ybarzábal, i en els seus estatuts afirmava el propòsit de lluitar per l’autonomia catalana dins l’Estat espanyol. Com a vehicle d’expressió pública tenia el diari “La Veu de Catalunya”.

El 1903 afrontava la primera crisi a causa del fracàs en les eleccions. L’ala liberal de la Lliga s’escindia  pel  gir a la dreta del partit. Això va representar que la Lliga esdevenia un partit  específicament de dretes .

Les eleccions a l’ajuntament de Barcelona de 1905 van representar una gran victòria de la Lliga, que la van celebrar amb l’anomenat “Banquet de la Victòria” que va provocar els fets del “Cu-Cut” que, acompanyats de la promulgació de la llei de jurisdiccions, van comportat la unió de tots els grups polítics catalans (amb l’excepció dels republicans de Lerroux), en el moviment de Solidaritat Catalana.

El triomf de la Solidaritat a les eleccions del 1907 fa ser espectacular, però aviat es van notar les diferències entre la Lliga i altres partits més esquerrans, A més, l’esclat de la Setmana Tràgica el 1909, va provocar que la dreta i l’esquerra de la Solidaritat adoptaren actituds divergents.

La creació de la Mancomunitat de Catalunya, amb la presidència d’Enric Prat de la Riba, i l’esclat de la I Guerra Mundial el 1914 va consolidar el prestigi de la Lliga i, durant deu anys, va comandar la direcció efectiva de la política catalana.

El 1916, Prat de la Riba va redactar el manifest Per Catalunya i l’Espanya gran, que anunciava la nova política del partit: la conquesta de l’ideal iberista basat en la federació dels pobles peninsulars.

Mentre la lluita obrera creixia en intensitat amb la vaga de la Canadenca del 1919 i la crisi industrial dels anys 1920 radicalitzava les tensions socials i restava interès a la lluita política, a Lliga va continuar guanyant les eleccions dels anys 1920, 1921 i 1922. El 1922, Acció Catalana, el sector més nacionalista abandonava la Lliga.

Després de la caiguda de la dictadura el 1930, la Lliga va renovar la seva estratègia centrada en les tesis de Cambó en el seu llibre Per la concòrdia.

Després de la victòria d’Esquerra Republicana de Catalunya a les eleccions de 1931, la lliga va donar suport a Francesc Macià i va acceptar el canvi de règim tot col·laborant en el plebiscit a favor de l’Estatut.

L’enfonsament del partit lerrouxista i la decadència d’Acció Catalana van fer que els sectors conservadors del país s’agrupessin a l’entorn de la Lliga. Entre el 1932 i 1933 s’integraren a la Lliga altes partits menors com la Dreta Liberal Republicana de Catalunya i, a partir de llavors, el partit passa a denominar-se Lliga Catalana.

Final

La frase de la setmana del poeta, assagista i escriptor uruguaià Mario Benedetti

Aquí hi ha tres menes de gent: la que es mata a treballar, les que caldria que treballessin i les que haurien de matar-se.

Tornem la setmana que ve. Us esperem aquí per descobrir plegats noves CLAUS de la nostra història. Que passeu una molt bona setmana!


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada