dijous, 11 d’abril del 2024

"Una mort i trenta-tres vides", conversa amb Noemí Morral. Els grups de conversa Xerrem Junts, nou material

Vull una resposta. 12a temporada. Emès el 8 d'abril de 2024 per Terramar Barcelona (TVB), ETV Llobregat, Terramar Garraf-Penedès i Terramar Tarragonès 

Canal del Vull una resposta al YouTube

Convidats

Noemí Morral, escriptora, poeta, il·lustradora, artista. Doctora en Economia. Ha publicat quatre llibres de poesia dibuixada: Finestra Poètica a Essaouira, Tornar, Camí de Cavalls i Portes Endins. Recentment ha publicat Una mort i trenta-tres vides. Ha produït diversos espectacles basats en la poesia, la música i la imatge. Ha estat traduïda al francès i a l’anglès

Jordi Esteban,  Director del projecte Xerrem Junts. Llicenciat en Filosofia i lletres. Com a docent va centrar la seva dedicació principal en la didàctica de la llengua catalana i la investigació de metodologies d'aprenentatge. Ha estat professor de secundària de filosofia i de matemàtiques, i professor de català per a adults del CPNL.

Saoka Kingolo  tècnic del projecte Xerrem Junts. Graduat en Dret i màster en Anàlisi Política.  Ha treballat en diversos col·lectius de suport a la immigració, i al sector públic com a tècnic en àrees diverses com la Secretaria per a la Igualtat, Migracions i Ciutadania, entre altres. El 2008 va ser guardonat amb el premi Pompeu Fabra a la incorporació a la comunitat lingüística catalana que atorga la Direcció General de Política Lingüística.

Davantal

El passat dijous, 4 d’abril, va tenir lloc a la Universitat de Barcelona, l’acte d’inici del Correllengua 2024 que organitza la CAL (Coordinadora d’Associacions per la Llengua). El Correllengua d’enguany tindrà com a figura homenatjada la professora i lingüista M. Carme Junyent que ens va deixar el setembre de l’any passat. L’acte va incloure una taula rodona amb el títol “Com conviure amb la diversitat lingüística”.

És complicat saber amb exactitud quantes llengües es parlen al món. La xifra més probable gira a l’entorn de 6.800 llengües, que estarien repartides de manera molt irregular entre 220 estats diferents. Tampoc no podem donar una xifra exacte de les llengües que es parlen a Catalunya, diverses fonts, però, asseguren que pel cap baix n’hi ha dues-centes.

D’entre totes les diversitats, l’animal, la vegetal, la cultural... la que es troba cada cop més amenaçada és la diversitat lingüística. Cada dues setmanes, desapareix una llengua arreu del món. Els experts ens diuen que entre tres i cinc mil llengües poden arribar a desaparèixer durant el segle XXI. La recentment traspassada professora i lingüista M. Carme Junyent afirmava que “són tan poques les llengües per a les quals podem albirar un futur que difícilment podem parlar d’alguna altra cosa que no sigui la mort o, si més no, els estats terminals, la degradació, la desintegració,, l’abandonament, la pèrdua, el retorcés o, com a molt, la precarietat de la vida de gairebé tot el patrimoni lingüístic.”

La desaparició, la mort d’una llengua significa la desaparició, la mort de la cultura de la qual és vehicle de transmissió. Al segle XXI desapareixeran entre tres i cinc mil maneres diferents de viure, de patir, de gaudir, de morir... Desapareixeran entre tres ii cinc mil maneres diferents de visionar el món.

Jesús Tuson deia que “Cal defensar el llenguatge i el ventall generós de les llengües. Cal reivindicar el miracle de la pluralitat; la diversitat de les formes lingüístiques; les maneres variades  com els humans hem arribat a fer nostre el món, un món que resumim amb les paraules i que narrem amb la sintaxi de cada llengua. Perquè cal respectar i potenciar les maneres diferents de ser humans.”

En el programa d’avui parlarem d’Una mort i trenta-tres vides amb la seva autora Noemí Morral i també coneixerem els manuals Xerrem. Quaderns de conversa, sorgits de l’experiència de més de 15 anys del projecte Xerrem Junts de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL).

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem!

Final

Dilluns passat ens va deixar Aureli Argemí, activista lingüístic, cultural i polític, fundador del CIEMEN, de la PDD i impulsor de la CAL. Lluitador per les nostres llibertats nacionals i gran persona. Vam tenir l’honor d’entrevistar-lo en aquest programa fa poc més d’un mes i mig.

La frase de la setmana, doncs, del seu llibre de memòries “La llavor sembrada”

Ignoro on han anat a parar moltes llavors, quantes en terres fèrtils, quines s’han perdut a la vora del camí o en sòl erm. Però sé del cert que la llavor ha estat sembrada. Bon viatge per als guerrers...

Marxem amb el pensament posat en la nostra gent que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada