dilluns, 4 de novembre del 2024

1564: L'any que els catalans havien perdut la memòria. A la recerca de LA CLAU. Segle XIX: L'enigmàtic mag Berenguer Ganell

LA CLAU de la nostra història Programa 276. Emès el 30 d'octubre de 2024 per Terramar Barcelona (TVB), ETV Llobregat, Terramar Garraf-Penedès i Terramar Tarragonès

Davantal

Pep Mayolas, investigador de l’INH, ha publicat un llarg, interessant i documentat article titulat “1564: L'any que els catalans havien perdut la memòria” en què reflexiona sobre l’estranya inexistència de referents històrics catalans a mitjan segle XVI.

Lluís Orriols i Monset, en el seu llibre Antoni Viladamor i la seva “Història General de Catalunya escriu: L’any 1564, els nobles barons de la Cort de Barcelona, cansats de suportar els malèvols comentaris que gent d’altres terres feien sobre la manca de memòria històrica catalana, decidiren d’encomanar-ne la redacció a Antoni Viladamor. Calia començar pel primer poblament de les nostres contrades i seguir amb les fundacions de les ciutats, els fets d’armes més rellevants i les gestes dels nostres herois, per a exemple de les generacions futures.

Per què era necessària una nova crònica que destaqués el paper dels catalans en la història de la mal anomenada «Corona d’Aragó»? Que no comptaven amb les obres dels cronistes dels segles XIII, XIV i XV, arxivers o humanistes que, sovint per encàrrec reial, havien narrat, des de l’òptica, evidentment, catalana, els orígens i les gestes de Catalunya en relats que anaven del principi dels temps als regnats d’Alfons el Magnànim o Ferran el Catòlic?

La petició a Vilamador comença a explicar-ne la necessitat tot dient: “Perquè per falta de històries los fets y coses antigues del Principat de Catalunya y comtats de Rosselló y Cerdaña resten oblidats». En Lluís Orriols afegeix que “els comentaris malèvols que feien la gent d’altres terres eren també a causa de «la manca de memòria històrica catalana».

Semblaven haver-se perdut, entre moltes altres,obres com Gesta comitum Barchinonensium que anaven del primer comte de Barcelona, Guifré d’Arrià, pare de Guifré I el Pelós, fins al comte Ramon Berenguer IV, la primera versió de les quals va romandre al monestir de Ripoll fins al 1268, i que el doctor Stefano Maria Cingolani ha pogut estudiar tan detalladament en els nostres dies? O les Històries e conquestes del realme d’Aragó e principat de Catalunya compilades per lo honorable mossèn Pere Tomich, enllestides el 1438, que anaven fins al mandat d’Alfons el Magnànim.

I les anomenades «Quatre Grans Cròniques», que, segons la wikipèdia, «formen el millor conjunt historiogràfic de l’Europa medieval» i, segons Cingolani «el monument més impressionant de la literatura històrica catalana de tots els temps» i «un dels llegats més valuosos de la historiografia universal» On eren, l’any 1564, el Llibre dels fets de Jaume I el Conqueridor, el Llibre del rei En Pere d’En Bernat Desclot, la Crònica d’En Ramon Muntaner i la Crònica de Pere el Cerimoniós?

Mayola tanca l’article dient que “els diputats de 1564 es trobaven orfes de cròniques històriques catalanes i patien els comentaris «malèvols» dels cortesans d’altres terres. Al rovell de l’ou del Renaixement, se’ns dibuixa una societat principatina en la qual les històries de Catalunya, si realment s’anaven editant tal com es desprèn dels peus d’impremta dels exemplars que en l’actualitat es conserven, eren segrestades i desapareixien. Una vegada assentades les bases, podem argumentar amb més fonaments la construcció de les falses Corones de Castella i d’Aragó a la fi del segle XV.

Final

La frase de la semana del filòsof, periodista i escriptor francés Jean Paul Sartre

La felicitat no és fer allò que un vol, sinó estimar allò que un fa

Tornem la setmana que ve. Us esperem aquí per descobrir plegats noves CLAUS de la nostra història.

Que passeu una molt bona setmana.

Toni Infante des del País Valencià. Recuperem ERC. La 2a Conferència Nacional per l'Estat Propi


Vull una resposta. 13a temporada. Emès el 28 d'octubre de 2024 per Terramar Barcelona (TVB), ETV Llobregat, Terramar Garraf-Penedès i Terramar Tarragonès

  Canal del Vull una resposta al YouTube

Convidat

Xavier Martínez Gil candidat a la presidència per Recuperem ERC

Manuela Matzeu. SN 2a Conferència Nacional Estat Propi

Pere Pugés i Dorca, SN 2a Conferència nacional per l'Estat propi

Davantal

El proper 30 de novembre, ERC celebrarà el seu 30è Congrés Nacional en què s’escollirà l’Executiva Nacional, incloses la Presidència i la Secretaria General, i també 30 persones conselleres nacionals.

En aquests moments, hi ha quatre candidatures que tenen la intenció de presentar-s’hi. Tenen temps per aconseguit els avals necessaris fins al 15 de novembre. Llavors, s’iniciarà la campanya electoral  que s’llargarà fins al 29 de novembre.

Els candidats a dirigir el partit són Oriol Junqueras, en nom de Militància Decidim; Xavier Godàs, en nom de Nova Esquerra Nacional; Helena Solà, en nom de Foc Nou; i Xavier Martínez-Gil, en nom de Recuperem ERC.

En el programa d’avui parlarem amb el candidat de Recuperem ERC, Xavier Martínez.

Avui, també parlarem de la 2a Conferència Nacional per L’Estat Propi que ha convocat el Moviment per la Independència per al 10 de novembre.

El 30 d’abril de 2011, al Palau de Congressos de Montjuïc de Barcelona, amb l’assistència de 1.500 persones va tenir lloc la 1a Conferència Nacional per l’Estat Propi, convocada, també, pel Moviment per la Independència. En aquesta Conferència es va aprovar la Declaració fundacional i el full de ruta que, el 10 de març de 2012, va crear l’ANC.

En parlem tot seguit amb els nostre convidats. Som-hi. Comencem!

Final

La frase de la setmana del científic Albert Einstein

“Tots sabem que la llum viatge més ràpida que el so. Per aquest motiu algunes persones semblen brillants fins que comencen a parlar.”

Marxem amb el pensament posat en la nostra gent, que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

 


País Valencià: "i que en la mort us persegueixin les nostres memòries"


Getty Images

L'alerta roja al Barcelonès i al Baix Llobregat per avui, 4 de novembre de 2024, ha fet que ETV Llobregat i i el Grup Terramar hagi decidit suspendre la seva programació habitual. Això significa que no hem pogut gravar ni LA CLAU de la nostra història ni tampoc el Vull Una Resposta.

Havíem preparat una davantal sobre el desastre humà i material que ha patit aquest passat cap de setmana el País Valencià. Us el reprodueixo tot seguit per si és del vostre interès. 

Davantal

Iniciàvem el davantal amb un fragment d'aquestes imatges:

Davantal

Hem volgut obrir el davantal d’avui del Vull una resposta amb el poema M’aclame a tu de Vicent Andrés Estellés amb música d’Ovidi Montllor i magistralment interpretat per Mireia Vives I la Unió Musical de Llíria. Vol ser el nostre modest i senzill homenatge a tota la gent del País Valencià i en particular a totes les víctimes i al que estan patint els efectes de les tràgiques inundacions del cap de setmana passat.

El fang, la pluja, el fang, 

els carrers plens de fang, 

l'aigua, l'aigua caient, 

a dolls, de les teulades;

els carrers plens de fang, 

les sabates amb fang. 

[...] He plorat molt. He vist coses. 

He plorat molt. (Vicent Andrés Estellés, Llibre d'Exilis, 1971) Poema complet

Cinc dies després del drama viscut al País Valencià, els reis espanyols han volgut visitar la zona 0. Indignació, impotència i ràbia. Crits i llançament de fang i objectes enmig d'una gran tensió. Les pluges extraordinàries caigudes en molt poc temps en diferents zones del País Valencia, acompanyades d'una desastrosa gestió per part, sobretot, de les autoritats polítiques, i la implantació d'un urbanisme desorganitzat fruit de l'especulació més salvatge han conduït a un nou desastre humà i material (recordem  1957, quan el riu Júcar va sortir de mare, o les inundacions d’Alacant de 1982)

El maleït canvi climàtic va produir una tempesta sense precedents a les terres del País Valencià. Si bé és cert que les pluges torrencials són habituals per aquesta època a les zones mediterrànies, els registres del cap de setmana han estat excepcionals. Fins a 500 litres d’aigua per metre quadrat. En algunes poblacions va ploure més durant una hora que en tot un any.

Segons un informe de la BBC News, més enllà de l’excepcionalitat meteorològica, els experts estan d’acord que hi va haver una greu manca de previsió. Malgrat que l’Agència Estatal de Meteorologia va elevar el màxim nivell d’alerta el matí del dimarts 29 i va advertir d’un “nivell de risc molt elevat per a la població”, les diverses autoritats no van adoptar cap mesura excepcional. El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, del PP declarava a la una del migdia del dimarts "el temporal se desplaza hacia la Serranía de Cuenca en estos momentos, por lo que se espera que hacia las 18:00 disminuya su intensidad en la Comunidad Valenciana.”

Quan Protecció Civil emet un missatge d’alerta als mòbils dels ciutadans, l’aigua ja estava descontrolada amb la gent aferrant-se als arbres o pujant a les teulades dels edificis.

A mesura que van apareixent els cadàvers, queda molt clar que molts van morir ofegats en els cotxes que viatjaven o intentant treure’ls dels pàrquings. La gent va continuar fent vida normal i hi havia massa persones que es desplaçaven per les carreteres i els carrers quan haurien d’haver estat evacuades o, com a mínim tancar-se en llocs segurs.

El principal responsable, el president de la Generalitat Valenciana, va continuar amb els seus despropòsits. Primer, trigant dos dies a acceptar el suport dels bombers de Catalunya que van oferir recursos des del principi. Quatre dies després, en un terrible discurs, va amagar la xifra de morts i dient que si no s'havia fet prou fins ara no era pas per culpa seva. La darrera, fins ara, ha estat la de culpar la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), organisme depenent de l'Estat. Ha dit que la Confederació va desactivar en tres ocasions l'alerta per la DANA i no va tornar a avisar fins a les 18.45h. Davant d'aquestes declaracions, la confederació ha explicat que la seva tasca és proporcionar dades sobre pluviometria i el nivell dels cabals. Ara bé, no té entre les seves competències emetre alertes públiques en matèria hidrològica. En un comunicat, ha afirmat que "Les autoritats competents en matèria de protecció civil són les responsables d'avaluar les possibles afeccions d'aquest risc físic en la població i en l'entorn, i per tant d'emetre els avisos que corresponen i adoptar les mesures de protecció que considerin més eficients en cada cas."

Una altre problema, ha afirmat BBC News, és l’urbanisme desorganitzat, per dir-ho d’una manera suau, un problema històric que s’ha permès massa despreocupadament al litoral mediterrani. Des de fa dècades s’està construint en zones inundables. Al País Valencià abunden els cursos d’aigua estacionals, habitualment secs, però exposats a crescudes ocasionals i, en aquestes zones s’han construït barris on viuen milers de persones. Un exemple és el que ha passat a la rambla del Poio, també coneguda com a barranc de Xiva o de Torrent, que ha estat arrasada per l’aigua.

Episodis com el del 1957, quan el riu Júcar va sortir de mare, o les inundacions d’Alacant de 1982 ja van evidenciar el greu problema deixant desenes de morts.

L’organització World Weather Attribution, que analitza observacions meteorològiques i models climàtics per entendre com influeix el canvi climàtic en els esdeveniments meteorològics extrems ha establert que l’escalfament global ha ocasionat que les pluges torrencials al País Valencià hagin estat un 12% més intenses i, a més, es dupliquen les probabilitats que es produeixin. 

Exigim responsabilitats. Exigim mesures ràpides i efectives d'ajuda i de reconstrucció. I, sobretot, exigim que mai més no torni a passar un desastre com aquest.

Assassins de raons, de vides,
que mai no tingueu repòs en cap dels vostres dies
i que en la mort us persegueixin les nostres memòries.