dimecres, 13 de juny del 2018

La revenja Borja. Orland furiós al descobert (DAVANTAL del programa núm. 107 de LA CLAU de la nostra història)



Orland furiós (Orlando furioso en italià) és un poema èpic del Cinquecento italià, escrit pel poeta Ludovico Ariosto el 1516 i publicat en la versió definitiva el 1532, que narra les gestes d'alguns cavallers de Carlemany contra els musulmans i com intenten aconseguir l'amor de dues dames. L'obra està considerada tan important com el Quixot o les obres de Shakespeare.

El poema narra, principalment, les gestes contra els musulmans dels cavallers Orland i Roger i com intenten aconseguir l'amor, respectivament, d'Angèlica i de Bradamant. Orland ha enfollit d'amor i Astolf i Roger, amics seus corren aventures diverses perquè recuperi la raó. En l’obra, destaquen la quantitat d'al·legories i metàfores que conté, que són per a demostrar la falsedat dels sentits i el judici de les persones.

El nostre convidat d’avui, però, ha elaborat una tesi a contracorrent d’aquesta historiografia oficial i l’ha presentada en un primer llibre titulat “La Revenja Borja (Orland furiós al descobert)”. Ens explica que és molt possible que l’autora real del poema fos la mateixa promotora de l’obra, Lucrècia Borja, filla il·legítima de Roderic de Borja, que arribaria a ser el Papa Alexandre VI.

Ludovico Ariosto podria ser, doncs, un personatge inexistent i el seu nom un simple anagrama. En paraules de l’autor: “a l'època, estava prohibit escriure en català i molta informació es transmetia de sota mà, fos en argot, en trames o en càbala.” 

En aquesta obra, l’autor ens ofereix la traducció catalana del poema al costat del text italià i, segons els seus estudis, totes aquelles coses que no es podien dir, com ara la descatalanització del rei Colom i la descoberta d'Amèrica.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada