dilluns, 11 de juny del 2018

La democràcia participativa i la directa (DAVANTAL del programa núm. 15 de Catalunya segle XXI)



La participació dels ciutadans i les organitzacions socials en el funcionament de l’Estat pren múltiples formes. En el terreny de la política, tenim la ja coneguda i practicada democràcia representativa que ens permet l’elecció directa dels representats en les diferents institucions actuals –ajuntaments, Parlament català, Congrés i Senat espanyol o Parlament europeu- o, de forma indirecta, als Consells Comarcals i Diputacions.
 
L’experiència, però, de quasi quaranta anys de democràcia representativa ens ha d’ensenyar les limitacions d’aquest sistema, sobretot en una societat madura democràticament com ha demostrat ser la societat catalana. 

Caldria, doncs, aplicar altres fórmules de democràcia directa, com la celebració de referèndums –vinculants o simplement consultatius- sobre temes considerats de màxima importància o d’índole menor, i fórmules de democràcia participativa, que poden aplicar-se en la fase inicial o de definició en un procés legislatiu o precisament per impulsar una iniciativa legislativa popular o també en la formació de comissions d’estudi o de gestió sobre qualsevol tema, en l’àmbit municipal o general, que es pugui considerar d’interès públic. Introduir aquestes altres formes d’exercici democràtic i fer-ho de manera equilibrada i motivadora és un dels altres reptes de la Catalunya del futur immediat.

Avui, amb els mitjans dels que disposem, és al nostre abast implementar un sistema polític democràtic que asseguri el paper rellevant de la mateixa societat en la presa de decisions que afecten el conjunt dels ciutadans. Un model pensat per afavorir la màxima implicació de la ciutadania en la decisió i la gestió dels afers col·lectius. Una implicació que passa per articular la participació dels ciutadans i les organitzacions socials en el funcionament de l’Estat, mitjançant la democràcia participativa i la democràcia directa.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada