dimarts, 21 de maig del 2019

Els Abela, catalans a Malta des del segle XIV (DAVANTAL del programa 138 de LA CLAU de la nostra història)

La República de Malta és un estat insular del Mediterrani format per un arxipèlag de tres illes, situades al sud de Sicília. L’illa de Malta n’és la més gran de les tres. Històricament ha estat un punt neuràlgic per al control de la navegació i el comerç marítim, així com una zona de gran valor militar i de conflictes, des de temps immemorials.

Segur que la majoria de nosaltres hem sentit parlar de l’Orde Sobirà i Militar de Malta, els famosos cavallers de Sant Joan de Jerusalem, també coneguts com a Orde de l’Hospital. Un Orde religiós catòlic amb un caràcter tradicionalment militar, cavalleresc i noble que, després de la pèrdua de Jerusalem, es van instal·lar a Rodes el 1310. Posteriorment,  i des de 1530, ho van fer a Malta, on van fundar fundaren la Valetta, actualment capital de la República, i també hi van deixar la seva petjada més visible en l'arquitectura militar i urbana.

També deveu haver llegit la novel·la, o potser vist la pel·lícula “El falcó maltès” basada en la recerca d’una estatueta d’or massís amb incrustacions de pedres precioses que, l’any 1593 i segons la llegenda, va ser un obsequi dels cavallers de l’Orde de Malta a l’emperador Carles V com a senyal de vassallatge. Una llegenda basada en el tribut simbòlic, consistent en un falcó viu, que els senyors de Malta havien de pagar al Papa per exercir el seu domini sobirà.  

El que segur que us ha passat més desapercebuda, malgrat que històricament ha estat molt important, és la presència catalana a l’illa de Malta. Una presència que es remunta al segle XIV amb el domini exercit per Pere II, el Gran, casat amb Constança de Sicília i l’episodi conegut com les Vespres Sicilianes, un aixecament popular de l'illa de Sicília, amb l'ajut militar del rei català, contra la tutela del rei de França Carles I d'Anjou.

Avui, coneixerem molt millor aquesta presència catalana a l’illa de Malta i, més concretament, el llinatge Abela de Malta i la seva relació directa amb la baronia d’Abella del Pallars Jussà. 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada