divendres, 31 de maig del 2019

Conclusions fase d'experts de l'àmbit de Sanitat (DAVANTAL del programa 139 de Catalunya segle XXI)



El mes de novembre de l’any passat, a Barcelona, a la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya es van presentar les conclusions i propostes per al debat de l’àmbit “La societat del benestar i la justícia social. Un nou model de l’estat del benestar”,  del Congrés Participatiu Catalunya i Futur.

En l’apartat de sanitat, el document de conclusions és fruit del treball que, de febrer a novembre de 2018, han estat debatent diversos experts i professionals del món de la sanitat catalana. Ha comptat, a més, amb el suport de les conclusions del Congrés de metges i biòlegs de llengua catalana a Manresa (2.017) i del Cercle de Salut.

La síntesi del document ens defineix la salut com a mitjà per arribar a un fi, el benestar, individual i col·lectiu. La salut com a potent recurs per la vida diària de les persones i la comunitat.

Entre altres punts, destaquen:

Garantir la universalitat del sistema sanitari públic. La salut i l’accés al sistema sanitari com a dret de la ciutadania.

Continuar amb la planificació de salut i sanitària. Pla de Salut i Mapa sanitari, sociosanitari i de salut pública de Catalunya. Plans Directors i Estratègics.

Elaborar un pla de potenciació i adaptació de la recerca en salut, biomèdica de Catalunya a 10 anys, 2.030, que permeti el seu creixement en excel•lència així com les plataformes i infraestructures de suport.

Construir un consens polític, social i professional amb tots els actors que implica el sistema sanitari de Catalunya per garantir la qualitat, l'equitat i la sostenibilitat a llarg termini. Aprofundir en les reformes davant dels grans canvis sociodemogràfics, la gran revolució digital i tecnològica i les expectatives dels professionals i els ciutadans. La guia ha de ser la Medicina basada en l'evidència, en el valor. Incorporació dels criteris de Medicina participativa, personalitzada, predictiva i preventiva.

En parlem tot seguit a Catalunya segle XXI.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada