divendres, 17 de maig del 2019

Moneda virtual. Moneda social i local (DAVANTAL del programa 38 de Catalunya segle XXI)


Què s’entén per moneda virtual? El Banc Central Europeu la defineix com “un tipus de diner digital no regulat, que és emès i generalment controlat pels mateixos que l’han desenvolupat i que s’accepta i es fa servir entre els membres d’una determinada comunitat virtual.”

Tots coneixem el bitcoin, però segurament no és tan conegut el croat, una moneda virtual catalana creada el 2017. El croat és una criptomoneda basada en l'algoritme de codi obert anònim que també utilitzen altres criptodivises conegudes, com el mateix Bitcoin.  

La moneda social és diferent, però, del que anomenem moneda virtual. El Bitcoin, per exemple, no és una moneda social, ja que no garanteix una economia justa o local. El Bitcoin és una moneda virtual oberta a tota mena d’usos en ell mercat. Una moneda social és una eina creada i utilitzada per comunitats, col·lectius i particulars amb l’objectiu de poder facilitar intercanvis de productes, de serveis o de coneixements.

Un exemple de moneda social seria el REC (Recurs Econòmic Ciutadà), la moneda ciutadana de Barcelona. Un sistema d’intercanvi ciutadà complementari i paritari a l’euro, que permet fer transaccions entre les persones, les entitats i els comerços que l’accepten.

Quin seria el sistema monetari que hauria de regir en la Catalunya del futur? Cal continuar dins de l’euro? Hi ha arguments a favor i en contra. Els favorables diuen que el sistema monetari català ha de continuar inserit en el sistema monetari europeu i, per tant, que l’euro ha de seguir sent la moneda de Catalunya. No obstant això, també són moltes les veus que ens diuen que és necessari sospesar els avantatges i inconvenients que podria representar la introducció d’una “moneda social”, vàlida per a totes les transaccions internes de productes i serveis en els quals les dues parts actuants siguin exclusivament catalanes.

En parlem tot seguit a Catalunya segle XXI.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada