dimecres, 15 de maig del 2019

Mossos d'Esquadra, 300 anys d'història (DAVANTAL del programa 137 de LA CLAU de la nostra història)


El cos de Mossos d’Esquadra és el cos policial de naturalesa civil més antic d’Europa i del món.

Entre els anys 1717 i 1720 es va produir  un conflicte bèl•lic anomenat la  guerra de la Quàdruple Aliança. El regne d’Espanya es va enfrontar a una coalició formada pel Sacre Imperi Romanogermànic, França, Regne Unit i les Províncies Unides dels Països Baixos. L’escenari bèl•lic en què es va veure sumida la monarquia hispànica, sota el mandat de Felip V, va traduir-se en el territori català en una amenaça real i imminent, davant la invasió del Principat l’any 1719. Amb el gruix de l’exèrcit lluitant a l’estranger, tant a la zona fronterera com a la resta del territori, van quedar desprotegits davant l’avanç francès. Aquesta manca de força militar generà la necessitat d’idear un sistema de seguretat i contenció que frenés l’enemic.

Es va desenvolupar un projecte basat en el desplegament, arreu del territori català, de grups de paisans armats que, distribuïts en enclavaments geogràfics estratègics i en poblacions afins a la causa filipista, poguessin realitzar les mesures de contenció desitjades. Així, doncs, el Cos de Mossos d’Esquadra, en aquell moment anomenat Escuadras de Paisanos Armados, va quedar oficialment constituït mitjançant la Reial Ordre de 21 d’abril de 1719.

Les Esquadres de Catalunya van ser abolides el 1868 i restablertes el 1876. Durant els anys de la segona república estigueren sempre al costat de la Generalitat, motiu pel qual la dictadura franquista els va abolir altre cop el 1939. Més tard, però, el 1950 la Diputació de Barcelona va crear un cos similar plenament adscrit al règim. Posteriorment amb el retorn de la democràcia i la Generalitat els Mossos retornaren a les ordres de les institucions catalanes el 1980 i foren reconvertits en una policia democràtica de naturalesa civil que des del 1994 fins ara s'ha anat ampliant fins a esdevenir la policia integral de Catalunya.

Enguany commemorem, doncs, el Tricentenari del cos de Mossos d’Esquadra. Entre els actes que s’han celebrat destaca l’exposició “Els uniformes del cos de Mossos d’Esquadra. 300 anys d’història”, ubicada al vestíbul de l’edifici de Can Serra de la Diputació de Barcelona i que es pot visitar fins a finals del mes de juny.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada