dimarts, 28 de maig del 2019

La Bressola, l'escola catalana a la Catalunya Nord (DAVANTAL del programa 139 de LA CLAU de la nostra història)


La Bressola és una associació cultural creada a Perpinyà l'any 1976 per a promoure una xarxa d'escoles associatives que practiquen la immersió lingüística en català a les comarques de la Catalunya Nord. El primer centre fou obert a Sant Galdric (Perpinyà) al setembre del 1976 amb només 7 alumnes. Al cap d’un any, neix la segona escola a Nyils.

Els primers anys són molt complicats, sobretot des de l’aspecte financer. Intentar mantenir i fer créixer dues escoles és una tasca molt complicada. La Bressola té molt pocs mitjans i les institucions departamentals no volen subvencionar-la.

Des de l'any 1983 les escoles de La Bressola acullen alumnes de dos a onze anys. El 2005 mantenia vuit centres educatius de maternal i primària, un dels quals (El Soler) era el primer que impartia, des del 2003, l'ensenyament secundari en català a la Catalunya Nord. Amb 7 centres d'educació infantil i un col•legi d'educació mitjana, uns 700 estudiants hi estan escolaritzats en l'actualitat.

Aquesta agrupació d'escoles laiques va esdevenir un referent de l'activisme cultural i polític a la Catalunya del Nord, tasca que ha estat essencial per la defensa i la recuperació de la llengua i la identitat catalanes, i per la qual se li va concedir el 2007 la Creu de Sant Jordi.

Avui a LA CLAU parlarem de La Bressola amb el seu director, Joan Pere Le Bihan.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada