dimecres, 8 de maig del 2019

Qui podria ser Bartomeu Bermejo, el gran pintor del selge XV? (DAVANTAL del programa 136 de LA CLAU de la nostra història)



Benvingudes i benvinguts al programa 136 de LA CLAU de la nostra història.

Bartomeu Bermejo és un dels pintors més fascinants del segle XV i un dels més destacats de l’estil anomenat hispanoflamenc. De la seva vida, se’n tenen molt poques dades. Es diu que va néixer a Còrdova i que va morir a Barcelona. El seu cognom real era Cárdenas i l'apel•latiu Bermejo podria ser degut al seu aspecte físic, bé perquè era pèl-roig, o tenia la pell rogenca, o potser perquè li agradava vestir peces d'aquest color.

Era judeoconvers i aquest fet és molt possible que el conduís a fer na vida itinerant. La seva obra, bàsicament de temàtica religiosa, la va fer en diferents territoris de la Nació catalana i se sap que va viure a Saragossa, València, Daroca i finalment a Barcelona.

En paraules de Joan Molina, comissari de l’exposició “Bermejo. El geni rebel del segle XV”, cal destacar d’aquest genial artista  “el seu il·lusionisme pictòric i els seus jocs visuals, aconseguits gràcies al seu virtuosisme, destresa i domini de la tècnica a l’oli. Els seus quadres adopten moltes invocacions com la brillantor i els reflexos lluminosos sobre els metalls, mormols o pedres precioses. També per les transparències en gases i tuls. Per damunt de tot, destaca la seva sofisticada gamma cromàtica, vermells, verds, violetes i daurats. El seu èxit era tan gran que en alguns encàrrecs l’obligaven, per contracte, a fer servir aquests colors.”

Qui va ser realment Bartomeu Bermejo? Si va néixer a Còrdova, com és que va fer tota la seva obra en territoris de la Nació catalana?

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada