divendres, 1 d’abril del 2016

Els Papes catalans (Davantal)


Davantal del programa La clau de la nostra història

L’Església catòlica està constituïda actualment per més de mil milions de membres, cosa que la situa com la més gran del món cristià. Abasta una història de dos mil anys i ha tingut un paper predominant, per bé i per mal, en la història de la civilització occidental.

La paraula «església» prové del grec i significa “convenció”, “assemblea” o el terme catòlic,  també del grec, significa “universal”.

Durant els seus dos mil anys d’història, ha patit el gran cisma, que es va produir l’any 1054 i que va representar la mútua separació i excomunió entre el màxim jerarca de Roma, el Papa i els jerarques eclesiàstics de l’església ortodoxa.

El segle XVI, Martí Luter, frare catòlic de l’Orde de Sant Agustí, va ser l’inspirador de la Reforma Protestant.  El moviment va començar com un intent de reforma de l'Església catòlica davant la preocupació que molts catòlics mostraven pel que consideraven falses doctrines i pràctiques inadequades en el món eclesiàstic. També, davant el que consideraven la gran corrupció que existia en la jerarquia eclesiàstica.

La Reforma va donar lloc, posteriorment, a la Contrareforma, el ressorgiment catòlic que va produir una sèrie de canvis a l'Església Catòlica per fer front a les crítiques de l'època i enfortir-se davant les altres confessions.

El cap visible de l’Església Catòlica és el Papa, Bisbe de Roma. És elegit pel Col·legi de Cardenals, reunit en conclave. Desenvolupa el seu ministeri amb l’ajut de dos grups de col·laboradors: els cardenals i el concili ecumènic.

Lli I, durant els anys 64 al 76, és el primer Papa, després de Sant Pere. Fins al dia d’avui, 265 Papes han regit durant aquests dos mil anys l’Església Catòlica.  Urbà VII, va ser el que va tenir el mandat més curt, només 13 dies, durant el setembre de 1590. El mandat més llarg va ser per Pius IX, que va ser Papa durant més de 31 anys durant  el segle XIX.

La família Borja va tenir dos Papes. El primer, Calitxt III, el pontífex número 209 i el segon Alexandre VI, el número 214. "O Dio, la Chiesa Romana in mani dei catalani."...va dir el cardenal Pietro Bembo espantat davant l'entronització del papa Borja....Durant els pontificats dels papes Borja, el català va ser la llengua dominant a la Cúria romana.

Mirant cap al futur, l’Església moderna afronta diversos problemes. Més enllà dels casos de pederàstia que han sacsejat l’opinió pública mundial, l’Església més tard o més d’hora haurà de donar una sortida a temes com l’ordenació de les dones, el matrimoni entre persones del mateix sexe, l’avortament, l’eutanàsia o l’anticoncepció. Així com tenir una posició molt més activa i bel·ligerant davant l’explotació, les injustícies, la pobresa i la desigualtat econòmica. 

Avui, a La Clau de la nostra història, volem parlar dels Papes catalans i dels darrers descobriment en relació al tema. 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada