divendres, 25 de juny del 2021

Catalunya Nord. Aire Nou de Bao i Angelets de la Terra

Hervé Pi, activista nord-català. Un dels fundadors i secretari adjunt de l’entitat cultural Aire nou de Bao. Va ser cap de colla dels castellers del Riberal. Vicepresident 2010 i 2011 i president del 2011 al 2013 del Vicepresident de la Federació per a la Defensa de la Llengua i la Cultura Catalanes.

Ramon Faura, activista lingüístic i cultural nord-català, coordinador del Col·lectiu Angelets de la Terra.

Davantal

Avui gravem el Vull una resposta el dilluns 21 de juny. Quan veieu el programa ja sabrem quina ha estat la reacció de l’independentisme a la posada en escena de la campanya tragicocòmica    “Reencuentro: un proyecto de futuro para toda España.” El president de la monarquia espanyola, Pedro Sánchez, ja haurà explicat la seva nova “via de dialogo” encapçalada per la “medida de gràcia y de perdón” de l’indult als presos polítics... que és molt probable que a hores d’ara ha sigui una realitat. No podem més que alegrar-nos... i molt... que els que els presos que porten més de tres anys privats de la llibertat injustament puguin tornar a casa seva. No oblidem, però, que l’independentisme no ha demanat ni necessita cap mena de perdó. No oblidem que la repressió continua, que hi ha més de tres mil represaliats, que hi ha gent a l’exili i que la lluita per la independència continua.

El 24 de juny és l'única festa que se celebra de forma conjunta arreu dels Països Catalans: són les festes de Perpinyà, les fogueres d'Alacant, la flama del Canigó, els salts de cavall a Ciutadella de Menorca, les baixades de falles al Pirineu i Andorra, les revetlles populars a Catalunya i el País Valencià...

Per això, des de fa temps, s’ha reivindicat, més enllà de reconeixements oficials, considerar aquesta data com la Festa Nacional dels Països Catalans.

El departament francès dels Pirineus Oriental, englobat dins de la regió d’Occitània és, també, Catalunya. Ho va ser fins al 7 de novembre de 1659 quan, per posar fi a la Guerra dels Trenta Anys entre França i la monarquia hispànica, es va signar el Tractat dels Pirineus. Una de les conseqüències va ser la cessió a França de les comarques històriques del Rosselló, el Conflent, el Vallespir, el Capcir i el nord de la Cerdanya.

En el programa d’avui parlarem de la Catalunya Nord. Ho farem amb dos dels activistes nord-catalans més representatius, que també ens permetran conèixer dues entitats claus en la recuperació de la llengua i la cultura catalanes al nord: Aire Nou de Bao i Angelets de la Terra.

En parlem tot seguit amb els nostres convidats.

Som-hi. Comencem!

Final

La frase de la setmana... El 21 de juny de 1992 ens deixava Joan Fuster, un valencià universal.  Avui, doncs, un aforisme del gran escriptor de Sueca:   

“El que mana vol que els manats siguin dòcils. Hem de partir d’aquesta obvietat.”

Marxem... D’una banda, contents que els presos polítics puguin tornar a casa... però de l’altra, una setmana més continuem marxant amb el pensament posat en tota la nostra gent, que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili. Els volem lliures. Els volem a casa.

Tornarem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada