dimecres, 21 de desembre del 2022

Acord per la Independència. Parlem amb Evelí Adam de Campdevànol Cultura i Compromís




Convidats:

Jordi Roset,  Acord per la Independència

Avelí Adam, Campdevànol Cultura i Compromís

Núria Vilajeliu, organitzadora d’actes

Davantal

“Ho sap tothom i és profecia... a cal fuster hi ha novetat.”

El passat 6 de desembre, un any més, vam iniciar un nou cicle nadalenc que s’allargarà fins a la Candelera. Un any més, en aquesta part del món de tradició cristiana celebrarem el Nadal, el naixement de Jesús, portador de la llum al món.

Més enllà de les creences individuals i col·lectives i de la religiositat, és interessant destacar el paral·lelisme que, determinats investigadors i estudiosos, han establert entre la figura de Jesús i altres deïtats paganes. També és cert, però, que podem trobar altres estudis que ens diran exactament el contrari.

El déu egipci Horus, el persa Mitra, l’hindú Krishna, el déu solar Mitra, originari de Pérsia i estès més tard a la Índia i a l’imperi romà, o el grec Dionís, permeten que aflori la tesi que aquesta part dels evangelis pugui haver estat inspirada en els relats d’aquests déus anteriors a Jesús.

La primera similitud se centra en la data del naixement que tots vénen a situar un 25 de desembre, que és el mateix que dir a l’entorn de la celebració del .solstici d’hivern. Tots, també, són infantats de mare verge.

En el cas de Dionís, alguns experts en mitologia comparada afirmen que tan Jesús com el déu grec representen l’arquetip del deu que mor i ressuscita. També estableixen similituds en la celebració d’un sopar ritual de pa i vi.

En el cas de Mitra, argumenten que va ser adorat per pastors en néixer i també va tornar a la vida tres dies després d’haver mort,. Els seus fidels s’hi referien fent servir apel•latius com La Llum, La Veritat i el Bon Pastor. I celebraven un banquet ritual amb moltes similituds també amb l’eucaristia cristiana.

Veritat, història, mite, llegenda...? La realitat és que, molt més enllà de creences religioses, la fidelitat del poble català a les seves tradicions farà que la celebració del Nadal ,i amb ella els pessebres, es multipliqui arreu del país. Els trobarem arreu... Més petits o més grans, més senzills o més sofisticats. Com diu la cançó: En un pessebre ha d’haver-hi/un nen Jesús i el Sant Josep/també la Verge Maria,/una vaca y una mula/y mal penjat un angelet./Hi ha d’haver-hi escorça i molsa/i un poblet ben nevadet/i un riu de paper de plata,/pastorets i pastoretes/al voltant d’un foc rogent./tres gallines i un ferrer,/un ramat de cabres/ una iaia castanyera/i un dimoni dins l’infern./ Però sobretot hi ha d’haver-hi,/hi ha d’haver-hi un caganer...

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem!

Final

La frase de la setmana de l’artista de circ Elizabeth Green:

“De vegades, les coses més corrents es podrien fer extraordinàries, simplement fent-les amb les persones adequades.”

Aquest ha estat el darrer programa de l’any del Vull una resposta. Encarem el Nadal i el nou any amb el pensament posat en la nostra gent que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili. Els volem lliures. Els volem a casa.

Tornarem el dilluns 9 de gener. Us desitgem un Bon Nadal i un 2023 amarat de llibertat i, com sempre....Que tingueu molt bona feina!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada