dilluns, 5 de desembre del 2022

El Consolat de Mar, la vocació mediterrània catalana. La història de Catalunya dia a dia. Rutes de la llibertat


 
La Clau de la nostra història. Episodi 210. Emès el 30 de novembre de 2022 per ETV Llobregat i TerraMar

Benvingudes i benvinguts a una nova CLAU de la nostra història. Programa 210

El 24 d’octubre d’enguany, a Tortosa, va tenir lloc l’acte inaugural de l’any commemoratiu ¾ de mil·lenni. Amb aquest nom, es volen commemorar els 750 anys del naixement dels Consolats de Mar, per tal de posar en valor socialment el que ha estat, representat i aportat a casa nostra i al món durant els seus set segles i mig d’història, així com la seva activitat present I el seu rol de futur en un món cada cop més interconnectat.

Fins a la tardor del 2023 es presentaran un conjunt d’accions que giraran a l’entorn de 3 eixos principals:

El passat, explicant la història gairebé mil·lenària del Consolat amb exposicions, la creació d’un videojoc interactiu i altres activitats.

El present, difonent la institució viva d’avui, com a referent nacional i internacional de la mediació en l’àmbit econòmic, empresarial i social.

Futur, treballar er establir noves relacions internacionals amb institucions, empreses i països d’Europa i del món, tot aprofitant la riquesa cultural, empresarial i diplomàtica del passat.

750 anys d’història... El 1260 s’establia a Barcelona El Consolat de Mar que tenia els orígens en la Carta Consular de Barcelona de 1258. La Carta recollia els costums dels comerciants de la mar a Barcelona. Era el dret dels mercaders que traficaven per la marins crits prèviament en el gremi o corporació corresponent.

El Consolat de Mar de Barcelona  s’estendria per tota la costa dels Països Catalans i per tota la Mediterrània  fins a Constantinoble, Tir, Damasc,  Alger, Tunísia, Marroc,  Alexandria, també per l’Atlàntic europeu (Bruges). Les rutes que es van establir van ser molt diverses, com divers era el trànsit, el comerç i els incidents de tota mena (incompliments contractuals, robatoris, impagaments, naufragis, assegurances…) .

El Llibre del Consolat de Mar és un compendi de lleis de dret marítim que va regir durant segles el comerç a la Mediterrània. D'origen català, va ser traduït a gran quantitat de llengües i ha servit com a base per a la legislació marítima actual.

Final

La frase de la setmana  de l’economista i teòric social estatunidencThomas Sowell .

No hi ha res tan dolent que la política no pugui empitjorar-ho.

Tornem la setmana que ve. Us esperem aquí per descobrir plegats noves claus de la nostra història.

Que passeu una molt bona setmana!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada