dijous, 8 de juny del 2023

Votar, abstenció, vot nul... Què ha de fer l'independentisme davant les espanyoles del 23-J?

 

La pregunta política del moment... què ha de fer l’independentisme davant les eleccions espanyoles del 23 de juliol?

El moviment independentista està constituït per la societat civil (la gent), les institucions (Generalitat, ajuntaments, Consell de la República, etc.) i els partits polítics que volen representar el moviment en el seu conjunt. És la imatge metafòrica que he fet servir abastament durant els darrers anys del tamboret de tres potes que no més es manté estable si compta amb les tres potes fermes i ben aferrades. Pretendre que el tamboret farà la mateixa funció per la qual ha estat dissenyat amb només una o dues potes és pretendre un impossible.

En aquestes eleccions espanyoles tenen vital importància les decisions que prenguin dues de les potes, els partits polítics i la gent.

Pel que fa als partits, i després de l’abstenció produïda en les darreres municipals, han començat a moure fitxa. El Front democràtic del president Aragonès és una proposta més per “salvar” Espanya de la dreta i l’extrema dreta.  La llista única proposada per Junts a ERC és intentar la quadratura del cercle i, per tant, està condemnada al fracàs absolut ja des de l’inici. Propostes de l’estil del Carod Rovira de llistes encapçalades pels joves que estan patint la repressió derivada de l‘1 d’octubre tenen també molt poc recorregut. Possiblement, tot acabi, com a màxim, amb alguna mena d’acord  programàtic comú  que els permeti més una neteja de cutis que no pas una acció política unitària.

Pel que fa a la gent... Alguna reflexió...

L’independentisme “civil” arribarà, com ja va sent massa habitual, dividit al 23  de juliol. Uns continuaran votant, malgrat tot i per diferents motius els partits independentistes que s’hi presentin. Les raons que té aquest ampli sector de l’independentisme van des de la lleialtat al “seu” partit (encara que sigui amb pinça al nas) fins a creure que l’abstenció o el vot nul no servei per res més que per enfortir les opcions “constitucionalistes”. Una mica és el que ha passat en les darreres municipals: s’ha castigat durament a ERC (més de 300.000 vots perduts; un 36% de pèrdua de vot) també a la CUP (més de 43.000 vots perduts; un 25% de pèrdua de vot) i, atenint-nos a les xifres, no ho ha fet amb Junts que fins i tot ha guanyat alguns vots em relació al 2019. Hi ha hagut càstig en forma d’abstenció o vot nul? Evidentment, sí, però, la realitat és que un 80%  del vot independentista ha continuat votant partits independentistes.

La divisió de l’independentisme és tan esperpèntica que fins i tot no ens acabem de posar d’acord en si és millor abstenir-se o fer vot nul.

Si l’independentisme creu que cal fer un vot de càstig (abstenció o nul) ho ha de fer ara, a les eleccions espanyoles, per  tal que si acaba representant un alt percentatge pugui esdevenir, realment, un revulsiu per als partits. Pensar en un vot de càstig a les eleccions al Parlament de Catalunya (2025?) o en una pretesa quarta llista cívica podria resultar molt contraproduent per al futur d’una independència a curt o mitjà termini. Bàsicament per dues raons:  La primera és que deixar la Generalitat autonòmica en mans de les forces unionistes seria debilitar enormement la pota institucional del tamboret. Alguns em direu que “pel que fa ara...”, doncs espereu a veure què faria en mans dels amants de la constitució espanyola.

La segona, i molt important internacionalment, seria la de la pèrdua (ni que fos temporal) de la legitimitat que comporta el vot. Fins ara, la legitimitat d’exigir la independència i d’aplicar els resultat de l’1 d’octubre es manté ferma perquè l’independentisme ha guanyat de manera rotunda les darreres eleccions. Una hipotètica pèrdua d’aquesta majoria parlamentària, acompanyada de la divisió interna del moviment, ens faria retrocedir unes quantes dècades.

El tamboret de tres potes, fermes i aferrades. La independència només és possible si hi som tots.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada