dimecres, 7 de juny del 2023

Analitzem els resultats de les municipals. Què ha de fer l'independentisme davant les espanyoles del 23-J?


Convidats

Lourdes Escardívol, mestra, membre assemblea representants CxRepública

Francesc Abad, analista polític

Víctor Cucurull, historiador 

Davantal

Una setmana després, encara continuem analitzant els resultats de les municipals del passat 28 de març.

Tothom ha perdut vots, amb l’excepció de Junts i del PP. També Vox, evidentment perquè era la primera vegada que s’hi presentava. En números rodons, el PSC ha perdut 55.000 vots, Comuns 99.000, la CUP 43.000 i el gran derrotat ha estat ERC amb més de 302.000 vots perduts.

Durant aquests darrers dies s’ha parlat molt de la gran bufetada a l’independentisme parlamentari. Un dels nostres convidats d’avui, l’analista polític Francesc Abad, ens diu que això no és tan clar com pot semblar a primer cop d’ull.

Abad remarca que l’abstenció de vot independentista, sempre parlant en relació a les municipals del 2019, ha estat del 18,26%, però que aquesta abstenció ha afectat de manera especial i majoritària a ERC que ha tingut una pèrdua de vot del 36,59% i també a la CUP,  que ha perdut gairebé un 25% dels vots. Mentre que Junts no només no ha perdut vots, sinó que n’ha guanyat. La realitat és que més del 80% dels votants independentistes han continuat votant partits independentistes.

Un cas especial ha estat Barcelona. Sigui o no pel vot de càstig a l’alcaldessa Colau, el 18,26% de l’abstenció independentista del país, a Barcelona només ha estat d’un 7,4%. Trias ha incrementat el vot un 89% en relació al 2019 i ERC l’ha disminuït en un 53%.

La pregunta ara és... què ha de fer l’independentisme en les properes eleccions espanyoles?

El Front democràtic del president de la Generalitat és el clàssic “que ve el llop, que ve el llop” o d’aquell eslògan de fa uns quants anys “si tu no vas ellos vienen”. En resum, salvar Espanya de la dreta i l’extrema dreta,.

Junts va fer la proposta impossible, la quadratura del cercle: la llista única. S’ha parlat també de repetir l’Entesa dels Catalans del 1977, una candidatura única al Senat. Carod Rovira s’ha despenjat amb una candidatura encapçalada per l’activista Dani Gallardo, que anirà a presó per una manifestació de protesta per la sentencia contra líders polítics catalans. Més propostes... incloure als programes uns mateixos punts acordats com podrien ser; no investir cap president espanyol si no accepta el dret d’autodeterminació de Catalunya. Fer servir sistemàticament la llengua catalana als plens. Denúncia dels greuges de tot tipus que pateix el país... Diferents propostes que van acompanyades de la del sector independentista que propugna l’abstenció o el vot nul a les eleccions espanyoles.

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem!

Final

La frase de la setmana... una frase feta extreta del món pagès

“La collita més esguerrada és la que no està sembrada”

La repressió continua... Aquests dies hem tingut la sentència definitiva del Suprem que condemna Dani Gallardo a 4 anys de presó. Avui mateix ha tingut lloc als Jutjats de Tarragona el judici contra dos joves denunciats durant les protestes contra la sentència de l’1O...i amb la Generalitat actuant com a acusació.

La repressió continua ... per tant, nosaltres continuem marxant amb el pensament posat en la nostra gent que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili. Els volem lliures. Els volem a casa.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada