dimecres, 21 de juny del 2023

Manuel Carrasco i Formiguera. Pensament i acció. Per una Catalunya lliure i socialment justa

 

Convidats

Lluís Duran, Escriptor, especialista en la història del catalanisme social i polític. Ha publicat, entre altres, Pàtria i escola. L’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana. El Congrés de Cultura Catalana i la Transició. Història del catalanisme. Recentment ha publicat Manuel Carrasco i Formiguera. Pensament i acció. Per una Catalunya lliure i socialment justa

Manel Martí Carrasco, nét de Manuel Carrasco i Formiguera

Toni Castellà, portaveu de Demòcrates, membre del Govern del Consell de la República i diputat al Parlament de Catalunya

Davantal

Avui no parlarem dels pactes postmunicipals. Pactes de canvi de cromos. Pactes inversemblants. Pactes immorals. Pactes indignes. Pactes de la vergonya.. o de la pocavergonya... Avui no parlarem de pactes.

En el programa d’avui parlarem d’un polític diferent a tots. Parlarem d’un nacionalista que anhelava la independència del seu país. D’un home profundament cristià. Parlarem d’un home lleial a la república, amant d’una societat lliure i socialment justa... Manuel Carrasco i Formiguera, catalanista, cristià, republicà i demòcrata.

De la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat i la Joventut Nacionalista de la Lliga a Unió Democràtica de Catalunya passant per la l’Ajuntament de Barcelona, Acció Catalana i la Generalitat. El Pacte de Sant Sebastià, el 14 d’abril de 1931, la defensa de l’Estatut, Euskadi, el Partit Nacionalista Basc...

Deu anys ha treballa Lluís Duran per fer realitat el llibre “Manuel Carrasco i Formiguera. Pensament i acció. Per una Catalunya lliure i socialment justa”. Un llibre que no és una biografia, sinó que fa parlar Carrasco i Formiguera a través del seu pensament, de la seva acció política i les aportacions que aporta a la Catalunya republicana.

Un polític diferent, que trenca motlles. Avançat al seu temps. Un pensament rabiosament actual

22 de març de 1936... Carrasco, en un míting adreçat als joves diu “Hem de reaccionar sigui com sigui contra aquesta idea que Catalunya està destinada a tenir l'autonomia mentre governin a Madrid les esquerres i a veure com s'ensorra el dia que els hi toqui el torn de pujar a les dretes. No hem d'oblidar un sol moment que la sort de Catalunya només pot obeir a l'esforç i al treball dels catalans exclusivament, amb independència dels contratemps i anècdotes de la política espanyola”.

“Hem de dir ben clar que no estem a la dreta, ni a l’esquerra, ni al mig. Això són expressions topogràfiques que no arribem a comprendre, perquè tampoc no podem capir que la Veritat, la Justícia i el Dret puguin estar a l’esquerra, al centre o a la dreta. Es troben allà on són, i allà on es troben la Veritat, el Dret i la Justícia allà ens trobem també nosaltres”.

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem!

Final

La frase de la setmana extreta del certificat de defunció de Manuel Carrasco i Formiguera fet per les autoritats franquistes després de la seva execució.

“Hallado muerto en un descampado a consecuencia de un tiro” Burgos, abril de 1938.

Marxem amb el pensament posat en la nostra gent que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili. Els volem lliures. Els volem a casa.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada