dimecres, 21 de juny del 2023

Avui som aquí i som els de sempre... (2a Conferència Nacional per l'Estat Propi)

 


Ahir, dimarts 20 de juny de 2023, l’Ateneu Barcelonès va acollir la presentació del Manifest-Crida a una 2a Conferència Nacional per l’Estat Propi. Dotze anys després de la presentació al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona de la 1a Conferència Nacional per l’Estat propi, (que va ser l’origen de l’ANC) bona part de les persones que la van impulsar tornen a la càrrega amb idees noves i il·lusions renovades.

“Avui som aquí i som els de sempre”, així va iniciar l’acte l’actriu Mercè Arànega que, conjuntament amb l’actor Toni Albà, van conduir l’acte. Sí, ben cert, la gran majoria  de la gent que omplia dimarts l’Ateneu eren els de sempre: la gent que es va manifestar amb la PDD; els que van organitzar les Consultes sobre la independència del 2009 al 2011; els que hi eren el 2011 a la 1a Conferència Nacional per l’Estat Propi; les del Palau Sant Jordi el 10 de març de 2012; als grans 11-S del 2012, el 2013, el 2014... La gent que va defensar els col·legis l’1-0 i que van ser als carrers el 3-0; la gent del Tsunami a l’aeroport... la gent.

“Som aquí per acabar la molta feina que encara no hem pogut completar”. No ens vam aturar llavors i no ens aturarem mai. Ho intentarem les vegades que calgui perquè, malgrat que els màxims responsables de la batalla perduda l’octubre de 2017 són els que llavors eren els nostres líders polítics i socials, d’alguna manera nosaltres, en part, també en som responsables.

Toni Albà va ser l’encarregat de donar pas als vídeo clips d’actuacions musicals del País Valencià: en Jonathan Penalba del País Valencià amb un impressionant “M’aclame a tu” de Vicent Andrés Estellés. El seu missatge, reivindicant la llengua i cultura catalanes i fent una crida als joves: “ Faig, i feu, una crida als joves: comptem amb vosaltres, sereu necessaris de nou, perquè aquest projecte també és vostre i també és per a vosaltres. Segur que no fallaran.”

Un rap en valencià de Tesa, d’Almussafes “Els rebesnéts del Tio Canya” i el seu missatge: “Si s’ha fet una vegada, es pot fer una altra vegada. No només es pot, sinó que s’ha de fer, dues vegades, tres vegades, quatre vegades, les que facen falta, anar-hi, i anar-hi, i anar-hi fins que tombe el mur !!!!”

Un altre rap d’en Valtonyc va cloure les actuacions musicals per donar pas als missatges que van fer arribar Nicolàs García, alcalde d’Elna i també de l ‘arquèoleg Eudald Carbonell.

La lectura del Manifest-Crida va ser a càrrec de l’actor Manuel Barceló i de Mireia Juanola, president d’Òmnium Baix Penddès. En destaquem els punts principals:

En les consideracions, es diu que els darrers 10 anys ens porten a afirmar ”que el primer gran escull a superar és d’ordre intern: fins que els actors polítics i socials no actuïn de forma coordinada i supeditant els interessos de part als interessos comuns, no serà possible plantejar una nova estratègia amb garantia d’èxit. I això no passarà fins que la societat civil recuperi la força organitzativa i torni a impulsar el procés d’independència.”

El manifest continua dient que, malgrat que tot i ser molt diferents de 12 anys, “la realitat actual del moviment independentista, les condicions polítiques i socials tenen molta semblança a les que existien en el moment de celebrar la 1a. Conferència Nacional per l’Estat Propi i, fins i tot, algunes s’han agreujat”... I es considera que “és el moment d’iniciar la segona etapa del procés que ens porti fins a la instauració definitiva de la República catalana.” Cal superar el desànim actual i s’afirma que “l’actitud de l’Estat espanyol demostra que la instauració de la República catalana només serà possible per vies de confrontació noviolentes i democràtiques.”

En unes properes eleccions al Parlament de Catalunya, les forces independentistes que hi concorrin ho hauran de fer amb un únic punt programàtic: la instauració de la República catalana i l’inici del procés constituent. Per garantir que les eleccions esdevinguin plebiscitàries “seria convenient que hi hagués i una candidatura independentista, de caràcter cívic, que rebi el suport de tots els partits, entitats i organitzacions independentistes.”

El Manifest-Crida considera imprescindible dotar-se d’un Full de Ruta de país, compartit i assumit per totes les persones i organitzacions favorables a la instauració de la República catalana. Cal definir els diversos fronts d’actuació, prioritzar els projectes necessaris i repartir-nos la feina en funció de les possibilitats i capacitats de cadascú.

El manifest acaba fent una crida a tota la ciutadania a participar en la fase definitiva de la 2a. Conferència Nacional per l’Estat propi. Animem a la gent que hi participi, llegint i estudiant el Full de ruta i aportant-hi esmenes. El termini de presentació serà de l’1 de juliol a l’11 de setembre i es podrà fer a través del web www.mxi.cat. L’acte de cloenda serà el proper 30 de setembre, en què s’aprovarà el Full de ruta definitiu.  Les inscripcions per a participar-hi es podran fer també en el mateix web www.mxi.cat.

En el web podeu trobar el Manifest-Crida amb els noms dels primers 400 signants i també el Full de ruta que es posa a debat a partir del primer de juliol. També hi podeu trobar articles i informació diversa. 

 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada