dijous, 15 de juny del 2023

La censurada illa de Xàtiva (Notícia de la setmana LA CLAU 13/06/2023)

 


Illa de Xàtiva i part de la Patagònia. Mapa d'Alfons Ramírez de Arellano

La notícia de la setmana ens la porta Ignasi Dies a petjadacatalana.com amb el títol Tierra del fuego: la censurada illa de Xàtiva”.

El límit meridional del continent americà, que actualment es coneix de manera global com a Tierra del Fuego es va considerar fins al segle XVII l’avançada d’un continent austral desconegut, assenyalat en els mapes com a “Terra australis” o “Terra magellanica”. El pas cap a l’oceà Pacífic es feia aleshores per les aigües de l’intricat estret de Magallanes.

L’any 1616, els holandesos descobreixen una nova ruta cap al Pacífic navegant al sud de la “Terra australis” a través de l’estret de Le Maire i el cap d’Hornos. La monarquia Hispànica va encarregar llavors al geògraf valencià Diego Ramírez de Arellano la cartografia de les noves terres. D’aquest pilot i geògraf nascut a Xàtiva sabem que es deia Idelfons o possiblement Alfons i que va canviar el nom al de Diego en arribar a la cort. És més que probable que tampoc es digués “de Arellano”, ja que és un cognom desconegut a Xàtiva i, en general, a València.

El pilot valencià va confirmar el 1618 que la “Terra australis” no era un continent sinó una illa, que va batejar amb el nom d’illa de Xàtiva, en honor a la seva ciutat natal. L’expedició va cartografiar un petit arxipèlag més al sud –durant segle i mig serien les terres més australs descobertes– que acabaria portant el seu nom: les illes Diego Ramírez (en l’actualitat xilenes).

La desaparició de la denominació illa de Xàtiva i la seva substitució per illa Gran de Tierra del Fuego (o genèricament Tierra del Fuego, englobant tot l’arxipèlag) té un punt de partida: l’incendi borbònic de Xàtiva el 19 de juny de 1707 com a càstig exemplar per la seva resistència a ultrança. Els borbònics van incendiar i despoblar la ciutat en l’episodi que es coneix com a l’extermini de Xàtiva, l’objectiu del qual va ser esborrar completament la localitat en tots els àmbits.

El nom de la ciutat es va canviar pel de San Felipe o Nueva Colonia de San Felipe. Per aquest motiu, es conserva el quadre de Felip V cap per avall al Museu de L'Almodí de la ciutat.

L’extermini va incloure la toponímia en general i des d’aleshores l’illa de Xàtiva sud-americana va deixar d’existir com a indret geogràfic. La nova denominació “Tierra del Fuego” –que havia estat encunyada per Fernando de Magallanes per descriure la costa nord de la “Terra australis”– va passar a ser una irònica metàfora del foc que va arrasar la Xàtiva austriacista.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada