dijous, 22 de juny del 2023

Els Usatges de Barcelona, el "Princeps namque". La Coronela de Barcelona. Aires de Virrei, Alfonso Pérez Viñeta

 LA CLAU de la nostra història. Programa 235, Emès el 20 de juny de 2023 per ETV Llobregat i TDT Terramar Penedès

Benvingudes i benvinguts a una nova CLAU de la nostra història. Programa 235

En el programa d’avui coneixerem una mica millor la Coronela de Barcelona, la milícia urbana de les principals ciutats de Catalunya durant l'edat moderna.

Els antecedents medievals provenen dels Usatges de Barcelona, la primera codificació del dret català feta per Ramon Berenguer i Almodis de la Marca el 1068. En el nucli d’aquesta compilació ja figurava l’usatge Princeps namque que atorgava al Prínceps, el comte de Barcelona, la potestat de cridar a les armes als nobles feudataris i a tots els catalans lliures per a la guerra en cas d'amenaça a la seva persona o invasió del seu territori.

Només podia ser invocat en cas que el príncep hi fos present. No tenia validesa fora del Principat, i implicava el dret i el deure dels catalans a la possessió d'armes, que va esdevenir obligació amb Pere el Cerimoniós.

En les Corts de Barcelona de 1368 es va regular la convocatòria amb l'aportació d'un servent (combatent) per cada 15 focs, passant la responsabilitat de la mobilització als regidors dels comuns. la mobilització general es mantenia invocant el princeps namque a través del sometent (repic de campanes, o so emetent). La institució del princeps namque transcendia els lligams feudals i constituïa un compromís entre el príncep i tota la població. Va propiciar la noció d'autodefensa, la formació de milícies, la possessió i ostentació d'armes, i el rebuig a participar en exèrcits i en guerres exteriors.

L'usatge va ser activat per Pere II el Gran durant la Croada contra la Corona d'Aragó, per Pere III el Cerimoniós durant la Confiscació del Regne de Mallorca i la Guerra dels dos Peres,[8] per Joan el Sense Fe durant el Setge de Perpinyà de 1474[9] i per Ferran I el d'Antequera durant la Revolta del Comte d'Urgell. La segona meitat del segle xiv va ser el període en què més vegades es va invocar l'usatge. El 1640 el princeps namque va adquirir una transcendència política. Les Corts catalanes van rebutjar repetidament la institució d'Unió d'armes del comte duc d'Olivares, ja que es destinava a guerres exteriors en contra dels usatges.

Va ser derogat amb els decrets de Nova Planta, però va perdurar com a filosofia de defensa nacional en la institució del sometent.

Final

La frase de la setmana... ahir 19 de juny es van complir 316 anys de l’incendi de la ciutat de Xàtiva.  19 de juny de 1707. Felip V després del setge de Xàtiva, el saqueig i la repressió contra els civils, va ordenar incendiar la ciutat. L’intent del rei borbó Felip V d'esborrar, no només físicament, sinó també històricament i jurídica, la ciutat de Xàtiva i que portés el nom de Nueva Colonia de San Felipe. En un dels carrers de la ciutat si pot llegir aquesta frase:

‘Va ser i fou que un rei Borbó va castigar la ciutat d’una manera feroç i per això està capirat’.

Tornem la setmana que ve. Us esperem aquí per descobrir plegats noves CLAUS de la nostra història.

Que passeu una molt bona setmana!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada