dimarts, 31 d’octubre del 2023

EL CATALÀ GENUÍ I NO CASTELLANITZAT. Conversa amb Josep M. Virgili

Vull una resposta. 12a temporada. Emès el 30 d'octubre de 2023 per ETV Llobregat i TDT Terramar Penedès 

Convidats:

Josep Maria Virgili i Ortiga  Catedràtic d'institut de llengua catalana emèrit. Membre de Koiné i del Cercle Vallcorba.

Davantal

Han passat tres mesos de les eleccions espanyoles. Més de dos mesos des de la conferència del president Puigdemont en què va anunciar les condicions de Junts per Catalunya per negociar la investidura de Pedro Sánchez. El rellotge no s’atura i la data del 27 de novembre és cada dia més a prop.

Investir o no investir Pedro Sánchez? Crec que la resposta a la pregunta la trobarem si analitzem que és el millor per al moviment independentista. Què és el que ens fa avançar, i en millors condicions, cap a la independència.

Els membres del Consell de la República van votar majoritàriament de promoure el bloqueig a la investidura, si bé és cert que només hi van participar un 4,5% del cens, és a dir, 4.021 vots d'un total de 90.484 possibles. Toni Comín , però, ja va advertir que "Qui negocia són els partits, no el Consell, i la consulta no vincula els partits".

Fem una mica de política ficció i suposem que l’amnistia, que Sánchez va defensar davant el Comitè Federal del PSOE  “por el interés de España y en defensa de la convivencia entre españoles” és suficientment àmplia i beneficia tots els represaliats de procés d’independència. Suposem també que s’acaba acceptant un mitjancer internacional amb coneixements i prestigi que serveixi per guiar el procés, tant pel que fa a l’estratègia com al contingut. Suposem també que.  concessions per part de l’Estat espanyol sobre rodalies i dèficit fiscal. Si tot això esdevingués una realitat, seria bo per l’independentisme investir com a president Pedro Sánchez?

Continuem amb la política ficció i imaginem ara què passaria si finalment Sánchez no és investit i l’Estat es veu obligat a repetir les eleccions. Quins en serien els resultats?

Unes noves eleccions espanyoles afavoririen el bipartidisme. És a dir, probablement hi hauria una afebliment de Sumar i de Vox que enfortirien una mica més el PP i el PSOE. Els resultats més possibles podrien ser que, més o menys, es mantingués la situació actual (triomf per la mínima del PP) o que el PP s’aprofités de les concessions del PSOE en les negociacions fallides amb Puigdemont i obtingués uns resultats molt clars que li permetessin formar govern. Tornant a la pregunta anterior: aquesta situació seria bona per a l’independentisme?

¿Cal aprofitar, doncs, l’escletxa que s’ha obert, que ningú podia imaginar el 23 de juliol passat, i aprofitar la debilitat de l’Estat per fer avançar l’independentisme?

Alguns ens direu que si Junts acaba investint Sánchez, augmentarà la divisió en el món independentista... possiblement, però és que si s’acaba blocant la investidura no es produirà també aquesta divisió?

En el programa d’avui, però, no parlarem d’investidura, parlarem de llengua des d’una perspectiva  que encara no hem tractat en aquest programa... el de la qualitat lingüística.

En parlem tot seguit amb els nostre convidat. Som-hi Comencem! 

Final

Marxem amb la frase de la setmana de l’escriptor, professor i autor de gran obres d’autoajuda  el nord-americà Napoleon Hill

Posa el peu sobre la por i no et preocupis pel que els altres pensin, facin o diguin

Celebrant la tornada a casa de Valtònyc, continuem marxant amb el pensament posat en la nostra gent que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada