dimecres, 11 d’octubre del 2023

"TORNEM-HO A FER! Mobilització i desobediència civil fins a un acord de pau." Conversa amb Josep Pinyol

Vull una resposta. 12a temporada. Emès el 9 d'octubre de 2023 per ETV Llobregat i TDT Terramar Penedès

Canal Vull una resposta de YouTube

Convidats:

Josep Pinyol historiador, autor de llibres com “La sobirania nacional”. República Catalana. Declaració Unilateral d’Independència i recentment “Tornem-ho  fer! Mobilització i desobediència civil fins a un acord de pau”

Olga Amargant  advocada

Josep Ferrer, president d'AExRC

Segur que molts de nosaltres hem dit o hem escoltat més d’una vegada la frase “Ho tornarem a fer!” I immediatament ens ha vingut al cap la reflexió “Sí... però com?

El nostre convidat d’avui, l’historiador Josep Pinyol, ens diu com ho podem tornar a fer en el seu llibre “Tornem-ho a fer!” amb un subtítol força aclaridor “Mobilització i desobediència civil fins a un acord de pau”

El llibre d’en Pinyol ens permet repassar de manera analítica com hem arribat fins a la situació actual i ens ofereix unes eines imprescindibles per poder donar resposta a unes quantes preguntes...  sí... però com ho tornarem a fer? Com podem fer que l’actual decepció, frustració, indignació dels independentistes es transformi en una actitud positiva? Com aconseguirem que l’Estat espanyol s’assegui en una taula per arribar a un acord de pau? Què vol dir exactament “un acord de pau?”

A la segona part del llibre ens desgrana com hauríem de plantejar l’escalada per provocar un nou embat, i perquè aquest serveixi definitivament per instaurar la República Catalana.

Escriu Pinyol... Per començar, cal tornar a mobilitzar la gent i per fer-ho cal una estratègia viable per assolir la independència.

Per legitimar davant del món la desobediència de l’independentisme a la legalitat espanyola cal sumar diverses legitimitats: el dret a l’autodeterminació; fer evident la reiterada negativa espanyola a reconèixer aquest dret i, finalment, la voluntat democràtica guanyada a les urnes, expressada en una votació al Parlament. El nou embat per la independència, doncs, s’ha de desfermar després d’una nova majoria independentista en unes eleccions al Parlament de Catalunya.

A partir d’aquí, Pinyol preveu 4 fases en l’embat per fer efectiva la independència:

Celebració sense límits de la victòria electoral.

Defensa no violenta de les institucions en el moment d’aixecar la suspensió de la República.

Aturada de país fins aconseguir un procés internacional de pau.

Negociació d’un acord de pau amb mediació internacional entre Catalunya i Espanya.

Ho podem tornar a fer?...  En parlem tot seguit amb els nostre convidats. Som-hi. Comencem!

Final

La frase de la setmana de la militant i teòrica marxista alemanya, Rosa Luxemburg

“Aquell que no es mou no pot sentir les cadenes”.

Marxem amb el pensament posat en la nostra gent que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada