dijous, 19 d’octubre del 2023

MONTAÑEZ musicant Josep Vallverdú. Amnistia... continua el sainet de la investidura. Acord de... claredat?

Vull una resposta. 12a temporada. Emès el 16 d'octubre de 2023 per ETV Llobregat i TDT Terramar Penedès


Convidats:

Jordi Montañez músic i cantautor

Maria Vidal  politòloga

Víctor Cucurull, historiador

El 27 de novembre és la data límit perquè Pedro Sánchez aconsegueix ser investit com a president del Govern espanyol. Ara per ara, si el president Puigdemont, i conseqüentment Junts, no introdueixen rebaixes en els seus plantejaments inicials, la investidura serà fallida i caldrà tornar a convocar eleccions al Congreso espanyol.

Tal com va anunciar el president Puigdemont, les condicions per a la investidura se centren en el que va denominar com un acord històric, un compromís històric com el que cap règim ha estat capaç de fer realitat des de la caiguda de Barcelona de 1714. L’acord es basaria a mantenir la legitimitat del Primer d’Octubre, que només es podria substituir per un referèndum d’independència acordat amb l’Estat espanyol, i la no renúncia a la unilateralitat.

Si ens centrem en la  línia marcada pel president ara fa un mes, en aquests moments estaríem únicament en un marc de prenegociació, ja que abans d’entrar de ple en la negociació final Puigdemont exigia crear unes condicions prèvies, que havien de començar pel reconeixement dels elements que conformen el conflicte amb Catalunya, una llei d’amnistia que acabés amb la repressió judicial i policial i una mediació externa que, des d’un bon començament, garantís la validesa de la negociació.  

Puigdemont també va enumerar quins eren els elements que conformen el conflicte amb Catalunya i que l’Estat havia de reconèixer com a tals: La sentència del 2010 contra l’Estatut; l’incompliment dels pactes, sobretot de les inversions en Catalunya; el dèficit fiscal; el reconeixement de Catalunya com a Nació i, per tant del seu dret a l’autodeterminació; la criminalització del Primer d’Octubre i el reconeixement i el respecte a la legitimitat de l’independentisme.

El president va remarcar que per tirar endavant les negociacions calia crear un mecanisme de mediació, validació i compliment dels acords i que ni tan sols una llei d’amnistia podia resoldre el problema de fons.

Fins ara, i fins on sabem, només es parla d’amnistia i de res més. Es mantindrà ferm Puigdemont en les seves condicions inicials perquè Junts investeix Sánchez com a president del Govern espanyol? Es conformarà, si és que arriba, amb una llei d’amnistia? L’amnistia, desitjable, que permetria acabar amb el patiment de tots els represaliats, podria esdevenir un element desmobilitzador per al moviment independentista?

Quan Puigdemont va parlar d’un acord històric, segurament tenia al cap l’acord de Pasqua de 1998 entre els governs irlandès i britànic. El pensament de Pedro no va més enllà d’un acord d’investidura que li permeti ser president del govern durant, potser, quatre anys més.

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem!

Final

La frase de la setmana de l’escriptor nord-americà Mark Twain

“És molt millor tenir la boca tancada i semblar un estúpid, que obrir-la i confirmar-ho.”

Marxem amb el pensament posat en la nostra gent que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada