dijous, 2 de novembre del 2023

El Born Centre Cultural i la nació. La història de Catalunya dia a dia. Qui era Jaume Ferrer i la seva misteriosa galera amb la senyera? El dissortat Comte d'Urgell

 


Davantal

L’any 1977 es va arribar a un acord per tal que el Mercat del Born, que romania tancat des del 1971, acollís la Biblioteca Provincial de Barcelona. L’any 2001, tot fent-hi les obres, s’hi va trobar al subsòl un important jaciment tant a nivell arqueològic com històric.

A partir d’aquí, es va decidir que a l’antic mercat s’ubicaria el Born Centre Cultural, un centre de divulgació per reflexionar sobre el passat, el present i el futur del nostre país. Les obres es van iniciar el 2005. El 2011 es van acabar les obres d’arquitectura interior i instal·lacions i el 2012 van començar els treballs de museïtzació, alhora que es reurbanitzaven els carrers de l’entorn.

L’Ajuntament de Barcelona va nomenar Quim Torra com a director del Centre Cultural que es va inaugurar l’11 de setembre de 2013. Quim Torra va definir de manera excel·lent el que havia de representar el Born: “Si l’espai que ocupaven les Torres Bessones és la Zona Zero per als nord-americans, el Born i les seves ruïnes són la Zona Cero dels catalans”

El passat mes de setembre, el president Quim Torra, que va dirigir el Born entre els anys 2012 i 2015, va publicar un article a VilaWeb en què denunciava la decadència actual de l’espai. Torra recorda les persones que van fer possible aquell espai; l’historiador Albert Garcia-Espuche, Enric Sòria, l’arquitecte rehabilitador, Dani Freixes i Josep Bohigas, responsables del projecte museogràfic i, com a avaladors polítics, l’alcalde Trias i el regidor Jaume Ciurana.

El Born Centre Cultural va viure diverses polèmiques que, en realitat, com ens recorda el president Torra, amagaven el que era realment important: recuperar la memòria històrica dels fets de 1714 o caure, una vegada més, en la desmemòria. La pèrdua de l’Estat català duran la desfeta del 1714 i tot el que va acabar significant per als Països Catalans no s’explicava enlloc, més enllà d’en una secció del Museu d’Història de Catalunya. 

L’arribada a l’alcaldia d’Ada Colau va representar el punt i final per al Born fins al punt de fer dir a Quim Torra “la decadència de l’espai em provoca una gran tristesa.” Mes endavant escriu “molt em temo que la decadència romandrà”. Una frase malauradament profètica a primers d’octubre l’ajuntament torna a denigrar el Born, eliminant-ne la direcció i integrant-la al Museu d’Història de la ciutat.

Res millor per acabar aquest davantal d’avui que el paràgraf final de l’article del president Torra: “Potser cap esdeveniment no representa millor el que ens proposàvem fer al Born com el concert que vam acollir de l’Orquestra Montsalvat sobre l’heroisme, amb l’Egmont i l’Heroica de Beethoven. La tradició, la innovació, la identitat, el compromís, la fidelitat. La llibertat, l’heroisme, la cultura, la terra, el poble. La modernitat, el catalanisme, el cosmopolitisme. El Born i la nació, Europa i les darreres paraules que Goethe fa cridar a Egmont: “Defensem allò que és nostre!”


Final

Marxem amb la frase de la setmana del físic Albert Einstein

La vida és com anar en bicicleta. Per mantenir l’equilibri has d’anar avançant. 

Tornem la setmana que ve per descobrir plegats noves CLAUS de la nostra història. 

Que tingueu una molt bona setmana! 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada