divendres, 24 de novembre del 2023

"Valenti Almirall. Quan tot va començar" Conversa amb Josep Maria Figueres

LA CLAU de la nostra història. Programa 244. Emès el 21 de novembre de 2023 per ETV Llobregat i TDT Terramar Penedès

Canal de LA CLAU de la nostra història al YouTube

Convidat:

JOSEP MARIA FIGUERES, historiador, professor titular d’història del periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). S’ha especialitzat en l’estudi del periodisme al qual ha dedicat mig centenar de llibres dels que destaquen les dues grans monografies sobre el Diari Català i La Veu de Catalunya.

Davantal

Benvingudes i benvinguts a una nova CLAU de la nostra història. Programa 243

«Lo programa del catalanisme en totes ses manifestacions no pot ésser més que un: rompre les lligadures que tenen la nostra regió agarrotada i subjecta, substituint-les per los suaus i dolços llaços de l´afecte que la germanor fa nàixer»

La frase anterior és del llibre Lo catalanisme, de Valentí Almirall, periodista i polític, publicat el 1886. Valentí Almirall, va néixer el 1841 a Barcelona i se’l considera el pare del republicanisme federalista d’esquerres, per tant del catalanisme d’esquerres. Amb poc més de 24 anys, durant el seguit de pronunciaments que es van produir en la dècada dels seixanta del segle XIX, Almirall va participar en l'alçament del 1865, que va fracassar, cosa que el va dur a exiliar-se a Occitània.

Indultat al cap d’uns mesos, va tornar a Barcelona on va començar a freqüentar els ambients progressistes i del Partit Democràtic, al nucli del qual van forjar-se les idees federalistes. La Revolució de 1868, que va provocar la fugida de la reina i l'inici del Sexenni Democràtic, va representar un canvi radical per a Valentí Almirall. Havia pres part en la revolta col·laborant en la redacció del 'Boletín Oficial de la Revolución', periòdic clandestí, a més de participar, el 28 de setembre, en l'ocupació de l'ajuntament de Barcelona. Tres dies després, amb l'èxit del cop arreu d'Espanya confirmat, la Junta Revolucionària el va nomenar regidor.

Es va afiliar al Partit Republicà Democràtic Federal i va proposar-se estudiar els sistemes polítics de Suïssa i els EUA. Mentre a Espanya es discutia la Constitució del 1869 i Prim buscava nou rei per a Espanya, Almirall va fundar el Club dels Federalistes i va escriure les 'Bases para la constitución del Estado en Cataluña' i un bon nombre d'articles, cada vegada més crítics amb el Govern.

El triomf electoral a Catalunya en les eleccions constituents no va sorprendre ningú. Però a la resta d'Espanya, on de federalistes n’hi havia ben pocs, el partit va quedar en quart lloc.

Dins del partit, els anomenats “intransigents” amb Almirall al capdavant, van promoure el 1869 el pacte de Tortosa entre catalans, aragonesos, valencians i balears que establia un full de ruta per assolir una república federal. Va fundar el diari 'El Estado Catalán', perquè fos el portaveu de les idees "intransigents". El diari propugnava la transformació de l'Estat espanyol , unitari i centralitzador,  en un de federal respectuós amb les diverses cultures de l’estat. També va assolir la publicació del “Diari Català” el primer escrit íntegrament en la nostra llengua.

El 9 d’octubre de 1880, s’inaugura el Primer Congrés Catalanista, organitzat per Almirall. El Congrés va representar el punt d’arrencada de l'Acadèmia de la Llengua Catalana, d'una comissió per vetllar pel dret civil propi i del Centre Català, d’on van sorgir iniciatives de tota mena: diaris, revistes, plataformes per crear escoles perquè "les criatures perden los millors anys de sa infància escoltant explicacions en una llengua que no entenen", el Segon Congrés Catalanista (1883), el Memorial de Greuges (1885) —origen de les Bases de Manresa— i un intent de crear un partit polític propi. El lema del Centre era diàfan: "Catalunya, i avant!".

Motius de salut van fer que Almirall anés abandonat la primera línia del catalanisme, fins a la seva mort el 1904. Encara va tenir temps, però, d’escriure llibres cabdals com: 'Lo catalanisme' i 'Espanya tal com és'.

Final

Frase de la setmana extreta de “Lo catalanisme” de Valentí Almirall:

La nació espanyola sols en duas cosas va avuy al davant de las de Europa, y aquestas duas cosas son: lo deute del Estat y 'ls oficials generals de son exércit.

Tornem la setmana que ve. Us esperem aquí per descobrir plegats noves CLAUS de la nostra història.

Que passeu molt bona setmana!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada