divendres, 17 de novembre del 2023

El lawfare. La història de Catalunya dia dia. Via Laietana, 43, la gola del llop. Els aixecaments realistes i el trienni liberal (1820-1823)

 


La CLAU de la nostra història. Programa 243. Emès el 14 de novembre de 2023 per ETV Llobregat i TDT Terramar Penedès


Canal LA CLAU de la nostra història al YouTube

Davantal

Benvingudes i benvinguts a una nova CLAU de la nostra història. Programa 243

La guerra judicial o lawfare és una forma de guerra que consisteix a utilitzar el sistema legal contra un enemic, perjudicant-lo, deslegitimant-lo, fent-li perdre temps i diners, o obtenir una victòria política. 

La paraula combina els termes law (llei) i warfare (guerra). La traducció seria “guerra jurídica”.  Entre les tàctiques més habituals del lawfare estan la d’obrir processos sense proves, influir i sembrar la confusió entre ‘opinió pública o blocar els intents dels implicats per recórrer les acusacions i defensar els seus drets.

Aquesta “guerra jurídica” es desenvolupa mitjançant un ús il·legítim del Dret intern o internacional per fer mal a l’adversari polític, desprestigiant-lo i desacreditant-lo, tant des del punt de vista de l’opinió pública com també paralitzant-lo políticament i financerament i immobilitzant-lo judicialment. Les xarxes socials i els mitjans de comunicació tenen un paper molt important en la divulgació de la informació vinculada a aquestes guerres jurídiques, ja que influeixen decisivament en l’opinió pública.

Els casos principals reconeguts com a lawfare s’han donat especialment a l’Amèrica Llatina. Alguns exemples

La presidenta del Brasil Dilma Rousseff el 2016. L’expresidenta i llavors senadora argentina Cristina Fernández de Kirchner el 2017. Un dels casos amb més repercussió va ser e l’expresident del Brasil Lula da Silva. El 2018 va ser condemnat per acceptar suborns, corrupció i blanqueig de capitals i el 2021 la Cort Suprema va anul·lar les sentències.

A Europa, coneixem el cas de l’opositor rus Alexéi Navalni, acusat de corrupció al Govern de Vladimir Putin. El 2020, Navalni va sobreviure a un enverinament que li va provocar un coma i pel qual va estar ingressat durant cinc mesos en un hospital alemany.

A l’Estat espanyol, el lawfare s’ha fet servir com una estratègia més de repressió contra el moviment independentista català. Des del 2010, l’Estat espanyol ha anat preparant-se per aplicar el Lawfare, ha anat adaptant progressivament les regles del joc. Principalment, ho ha fet amb dues lleis: La Llei orgànica del 2015 de Protección y Seguridad Ciudadana (més coneguda com la Llei mordassa) i la Llei orgànica del 2015 de reforma de la Llei del Tribunal Constitucional amb l’objectiu que aquest tribunal pogués executar les seves pròpies sentències. Ambdues lleis ampliaven considerablement el poder dels jutges.

La llei d’amnistia pactada entre el PSOE i Junts preveu una comissió d’investigació  que és la que haurà de determinar quins són els casos de lawfare que s’han produït durant aquests darrers anys i com se’ls ha d’aplicar la llei d’amnistia.

Final

La frase de la setmana extreta d’Alícia en terra de meravelles de Lewis Carroll

“Si camines prou, sempre arribaràs en algun lloc.”

Tornem la setmana que ve. Us esperem aquí per descobrir plegats noves CLAUS de la nostra història.

Que passeu una molt bona setmana!

 

 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada