dimecres, 22 de novembre del 2023

Premis Coromines 2023: Homenatge a la Catalunya Nord. SAGA, el saló del gaming en català

Vull una resposta. 12a temporada. Emès el 20 de novembre de 2023 per ETV Llovbregat i TDT Terramar Penedès

Canal del Vull una resposta al Youtube

Convidats:

Pep Ribas, conseller delegat CAL

Mireia Plana, vicepresident Plataforma per la Llengua

Davantal

En el davantal de la setmana anterior, parlàvem, arran de les manifestacions i concentracions contra el pacte d’investidura i, especialment, en contra de la llei d’amnistia, de l’España de charanga i pandereta, de l’España inferior que ora i bosteza, vieja y tahúr, zaragatera i triste.

La crispació i l’odi que traspuen les constants concentracions de l’extrema dreta i de la “dreta extrema”, ens ha ofert tot un seguit d’imatges esperpèntiques, ridícules, inversemblants, més pròpies de la bufonada o del teatre grotesc que no pas d’una manifestació de protesta.

Des de resar el rosari contra l’amnistia i per la unitat d’Espanya fins al senyor que colpeja un fanal amb un pal que, si ens hi fixem bé, és un pal adequat al seu estatuts economicosocial... un pal de golf... fins a la imatge que sobresurt d’entre moltes... la senyora de la plaça de Sant Jaume, una dona rossa, ulleres fosques i una bossa de mà agafada al braç i embolicada amb la rojigualda llençant un crit esfereïdor més propi d’una possessió diabòlica que demana amb urgència un exorcista de reconeguda experiència.

És cert que tot això ens fa riure i més encara quan totes aquestes imatges són aprofitades pels programes d’humor per parodiar-les i ens provoquen un esclat de rialles.  Faríem bé, però, que després del riure ens prenguéssim molt seriosament l’extrema dreta, el feixisme en tots les seves cares, que són múltiples i diferents. 

En el programa d’avui ens oblidarem per uns moments d’aquesta ridícula, però perillosa España inferior que ora i bosteza, vieja y tahúr, zaragatera i triste. Avui parlarem amb dues entitats que treballen per la llengua catalana, que volen una llengua viva en una nació lliure. La Coordinadora d’Associacions per la Llengua, la CAL, la de Llengua, Cultura i Llibertat i amb la Plataforma per la Llengua, l’ONG del català.

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem!

Final

La frase de la setmana havia de ser del mestre Joan Coromines. Estan extretes de la carta que Coromines va enviar a Jorge Semprún, ministre de Cultura del Govern d'Espanya, després de rebre el Premio Nacional de las Letras Españolas

L'única nació meva, i la meva única llengua, a les quals reto incondicional obediència i homenatge són la nació i la llengua catalanes

Marxem amb el pensament posat en la nostra gent que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada