dimecres, 8 de novembre del 2023

El pacte ERC-PSOE. Continuen les converses entre el PSOE i el president Puigdemont

Vull una resposta. 12a temporada. Emès el 6 de novembre de 2023 per ETVV Llobregat i TDT Terramar Penedès 


Convidats:

Pere Pugès,   empresari cooperativista i activista. Confundador de l’ANC

Núria Vilajeliu, tècnica organització d'esdeveniments

Guillem López, jurista

Davantal

ERC ja ha tancat el pacte amb el PSOE per investir Pedro Sánchez. Pel que s’ha pogut saber el pacte és més aviat fluixet, per dir-ho suaument. S’ha posat força èmfasi en el traspàs integral de Rodalies que, en el fons, és el traspàs de la responsabilitat pública de tots els problemes que genera Rodalies a la Generalitat.

El traspàs comporta crear una empresa pública que s’anomenarà Rodalies de Catalunya. Aquesta empresa, però, serà gestionada també per Madrid “de manera compartida i cooperativa”, tal com va dir el ministre espanyol Félix Bolaños. La Generalitat hi tindrà la major part de la participació, però el consell d’administració que prendrà les decisions tindrà un 50% de representants de la Generalitat i un 50% de representants de l’estat.

Ens diuen, però, que el president serà nomenat a proposta de la Generalitat i que serà aquest el que tingui el vot en cas d’empat. Ara bé, com les decisions estratègiques  s’hauran de prendre per una majoria qualificada, l’Estat espanyol tindrà el poder de blocar qualsevol d’aquestes propostes vitals. El traspàs només es produirà en les línies R1, R2 i R3. La resta del document del pacte, treballadors, inversions calendari, és ple d’ambigüitats, incerteses i vaguetats.

Pel que fa a la condonació del 20% del deute, Carles Boix, professor de ciències polítiques a la Universitat de Princeton, als Estats Units ha dit que “l’Estat s’’ofereix a condonar el deute d’una comunitat amb els diners d’aquesta comunitat i a estendre “el café para todos” a totes les comunitats.” Això, afirma Boix, incrementarà la pressió fiscal sobre la comunitat pagadora en un futur pròxim i no resol cap dels problemes estructurals del sistema de finançament actual.

Res de taula de negociació entre governs i de mediador... Taula de diàleg entre partits i un verificador....

Pel que fa a la llei d’amnistia, ara per ara en desconeixem el contingut i la lletra petita de l’articulat.. No en coneixem l’abast. No sabem qui quedarà inclòs o exclòs. No coneixem quin serà el preàmbul i els termes del pacte. No sabem si serà un text concret i que permeti una sola lectura o, com ens temem, acabarà sent un text amb múltiples lectures possibles i subjecte a la interpretació judicial.

Entenem que les negociacions amb el president Puigdemont, i en conseqüència amb Junts, estan aturades sobretot en el tema de l’Amnistia. ¿Podrà Puigdemont revertir la situació actual del pacte per la investidura i convertir-lo en l’acord històric que exigia el President? Es trencaran definitivament les negociacions i conduirem  l’Estat espanyol a repetir les eleccions?

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi Comencem!

 

Final

Dissabte passat ens va deixar s Carles Furriols, conegut com a “Tati” Furriols, metge, impulsor de la Fundació Doctor Trueta i activista per la independència. Bon viatge per als guerrers...

La frase de la setmana de l’escriptora britànica Agatha Christie

Vaig aprendre que mai no podem fer marxa enrere, que l’essència de la vida és anar sempre endavant.

Marxem amb el pensament posat en la nostra gent que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada