dijous, 16 de novembre del 2023

El pacte d'investidura PSOE-JUNTS

 


Convidats:

Francesc Abad,   analista polític

Josep Ferrer, president d’AExRC

Josep Pinyol, historiador. Autor del llibre “Tornem-ho a fer!”

Davantal

El pacte PSOE-Junts ha creat una certa divisió d’opinions dins del moviment independentista. No analitzarem el contingut del pacte en aquest davantal, d’això ja s’encarregaran els nostres convidats. Un sector de l’independentisme veu aquest pacte com una claudicació més, com un altre engany, com una altra traïció que no condueix a res. Probablement és aquella part de l’independentisme que sembla estar convençut que ser un estat independent és molt més fàcil del que alguns creuen. La seva posició és clara... com que els partits independentistes actualment tenen majoria al parlament (68 diputats  d’un total de 135) n’hi ha prou amb aixecar la declaració d’independència del 2017 i tot fet.

Veient, però les reaccions a Madrid i a les Espanyes, sembla força evident que els espanyols són més conscients que nosaltres del que acaba de pactar el PSOE i estaria bé que reviséssim el nostre propi relat.

Ho hem estat veient aquestes darreres nits a Madrid; ahir també a la Puerta del Sol, a la plaça de Sant Jaume i moltes altres ciutats de l’estat. Hem estat veient aquella España de charanga i pandereta, aquella España inferior que ora i bosteza, vieja y tahúr, zaragatera i triste; hem estat veient l’enfrontament entre una España que muere i otra España que bosteza.

L’España vieja i tahúr, l’España que muere, l’Espanya del PP, l’Espanya franquista, la neofranquista, la falangista, la d’extrema dreta, la nazi,,, amb els seus jutges, els seus militars, els seus guàrdies civils, la seva policia, els seus intel·lectuals, els seus mitjans de comunicació... estan enrabiats, enfurismats... es pugen per les parets, se’ls regira la bilis, surten de polleguera, treuen foc pels queixals i demanen tornar a la seva Espanya, la de charanga i pandereta, la del NO-DO, l’Espanya en blanc i negre.

L’España que bosteza... L’interior del PSOE és un conflicte permanent entre la vella guàrdia i els barons enfrontats obertament a Sánchez i els seus partidaris. Sánchez haurà d’intentar governar una Espanya ingovernable. L’Estat es debilita cada vegada més.

Compartim l’opinió del periodista Tatxo Benet de Mediapro que ha escrit:

Només per aquest clima de “guerra civil” (entre cometes) en el que a partir d’ara viurà Madrid, paga la pena l’acord  que Puigdemont ha estat capaç d’arrancar. La divisió de l’estat aflebeix el mateix estat i deixa Catalunya en una posició idònia per arrencar drets que mai hauria d’haver perdut. La classe política espanyola en aquests moments està “groggy” i en mans de les faccions mes ultres i radicals. Espero que els nostres polítics sàpiguen aprofitar l’avantatge que acaben d’obtenir.

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem!

Final

La frase de la setmana de Martin Luther King

Si no pots volar, corre. Si no pots córrer, camina. Si no pots caminar, gateja, però no deixis d’avançar mai cap al teu objectiu.

Marxem amb el pensament posat en la nostra gent que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada