dissabte, 24 de febrer del 2024

El poder de la Generalitat en l'època medieval. "Antoni Simon Mossa, l'Alguer i Sardenya durant el franquisme" conversa amb Marcel A. Farinelli

LA CLAU de la nostra història. Programa 254 emès el 21 de febrer de 2024 per ETV Llobregat i TDT Terramar Penedès

Canal de LA CLAU de la nostra història al YouTube


Convidats:

Marcel A. Farinelli historiador alguerès. Especialista en la història contemporània de les illes de Sardenya i Còrsega . Ha publicat els llibres El feixisme a l'Alguer. Història de l'Alguer i Antoni Simon Mossa, l’Alguer i Sardenya durant el franquisme. 

Davantal

Benvingudes i benvinguts a una nova CLAU de la nostra història. Programa 254

El doctor cum laude en dret per la UPF. Pere Ripoll és el responsable del descobriment del Llibre dels vuit senyals, escrit el segle XV, un manuscrit que recopila les primeres normes de la Generalitat  catalana que demostra que ja  en el segle XIV el poder reial a Catalunya estava supeditat a les decisions de les Corts.

Aquest manuscrit estava mal catalogat a l’arxiu de la Corona d’Aragó, que va rebre erròniament aquest nom en el segle XIX. En realitat era l’Arxiu del rei a Barcelona, on també van anar a parar els documents de la Generalitat quan els decrets de Nova Planta la van abolir després del 1714.

La recopilació de les normes en el Llibre dels vuits senyals demostra que la Generalitat era una institució separada de la corona, amb un dret propi que l rei no podia ni modificar ni abolir.  En l’època medieval, a Castella, les comissions estamentals tenien una naturalesa completament diferent a la que tenien a Catalunya. Allà estaven al servei del rei. En canvi, a Catalunya, la Diputació del General, l’origen de la Generalitat, estava al servei dels mateixos estaments.

“És a partir d’aquí que es comença a crear una hisenda i un entramat institucional paral·lel al de l’autoritat reial, però no al seu servei, sinó al servei del general de Catalunya, que és el populus”, indica Ripoll. El  seu contingut: documents sorgits de les corts, normes que s’hi havien pactat i que establien el funcionament de la Diputació del General (aquest general entès com la cosa pública, tal com es repeteix moltes vegades en els documents).

Pere Ripoll explica que “a Castella fan un ús més absolutista del poder. Si bé hi havia pactisme i el rei i les corts pactaven les lleis, els reis castellans consideraven que les pragmàtiques, les normes que podien promulgar, tenien el mateix nivell que les lleis de rang general aprovades per les corts. Les podien modificar i fins i tot les podien abolir. Això, a Catalunya, estava prohibit. A Catalunya, la potestat normativa del rei era inferior a les constitucions aprovades a les corts. Són dos models totalment oposats d’entendre la política”.

Això era així perquè la Generalitat havia anat creant una institució paral·lela a l’autoritat reial. Les normes definien clarament que ningú de l’entorn de la monarquia podia formar part de la Generalitat ni es podia entremetre en els seus afers. “Sobretot, es deixa molt clar que els diners només poden ser recaptats, gestionats i gastats per la Generalitat. Així és com es va creant la institució, amb uns poders propis”, remarca Ripoll.

Quan es decideix fer una primera compilació del dret català, el rei Ferran dit d’Antequera vol que aquesta estigui a l’arxiu reial, perquè considera que la monarquia és una institució eterna que no pot acabar mai, mentre que si els documents els guarda la Generalitat es poden perdre, perquè considera que aquesta és una institució que es pot abolir.” Immediatament, els diputats de la Generalitat van recopilar la normativa per demostrar al rei que la Generalitat tan sols es podria abolir si els estaments ho volguessin. “Deixen clar que existeix una autonomia pròpia i amb un règim jurídic propi.”

Final

La frase de la setmana del filòsof danès del segle XIX Søren Kierkegaard

“Hi ha dues maneres d'enganyar-se. La primera consisteix a creure el que no és veritat; la segona, a negar-se a creure el que és veritat."

Tornem la setmana que ve. Us esperem aquí per descobrir plegats noves CLAUS de la nostra història.

Que passeu una molt bona setmana!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada