dimarts, 27 de febrer del 2024

DEBAT: LLISTA CÍVICA DE L'ANC....SÍ o NO?

Vull una resposta. 12a temporada. Emès el 26 de febrer de 2024 per ETV Llobregat i TDT Terramar Penedès

Canal del Vull una resposta al YouTube

Convidats:

Montserrat Rossell, ex-SN de l’ANC

Joan Mollà, membre de l’Assemblea de Sants-Montjuïc

Pere Pugés, fundador de l’ANC i ex-SN

Francesc Abad, analista polític

Davantal

El proper 2 de març es compliran 50 anys de l’assassinat de Salvador Puig Antich.

El cas Puig Antich és ple d'irregularitats, mentides, estranys buits i absències des del principi de tot. Des d’aquell 25 de setembre de 1973, als baixos del carrer Girona de Barcelona on, enmig d’un caos terrible, va morir un agent de la policia nacional i Puig Antich va començar el seu periple fins al seu tràgic final. Tot són incògnites i dubtes: els trets dins del portal, el cos del policia mort que presentava cinc impactes de bala quan al sumari només se’n parla de tres. Per què no es van analitzar les armes dels policies. Contradiccions en les declaracions. Per què el cas passa de la justícia civil a la militar. Per què no s’admeten diferents peticions de l’advocat defensor i un llarg etcètera.

Les germanes de Salvador Puig Antich han mantingut una lluita constant durant aquests 50 anys. D’una banda, per mantenir viu el record del seu germà i de l’altra per intentar una i altra vegada que es revisi el judici i la condemna a mort del Salvador, de moment sense èxit.

Cal, però, mantenir la memòria viva. La il·lustradora Maria Corte, que ha fet el disseny gràfic de les jornades que es faran a la Model de Barcelona sota el títol Puig Antich. El compromís vigent 1974-2024 ens diu:  « Espelmes. Encenem espelmes en record dels que ja no hi són. Les bufem als aniversaris. Les avivem per honorar, demanar, agrair i recordar. Per tenir memòria. Mentre la flama continuï encesa, el record no s’apaga. I la flama d’en Salvador Puig Antich segueix ben viva.”

En el programa d’avui, però, tindrem un interessant debat sobre la llista cívica que vol impulsar l’Assemblea en les properes eleccions al Parlament de Catalunya. Els associats de l’ANC, entre l'1 i el 14 de març propers, hauran de respondre la pregunta següent: “Estàs d'acord que l'Assemblea impulsi la Llista Cívica per la Independència a les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya, per fer efectiva la independència?”

La consulta per a decidir si l’ANC ha d’impulsar o no una llista cívica a les eleccions catalanes ha reactivat el debat intern en el si de l’organització, tant entre les assemblees de base com entre els associats i, com ja feia temps que no passava, també entre el propi moviment independentista.   

La llista cívica, cas de dur-se a terme, ¿pot ser el desencadenant d’un nou embat polític que ens permeti situar-nos en un context similar al de l’octubre de 2017 o, pel contrari, pot acabar sent un element de fragmentació del moviment independentista i un debilitament de la pròpia Assemblea?

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem!

Final

La frase de la setmana de l’escriptora xilena Isabel Allende

“La mort no existeix. Les persones nomes moren quan cauen en l’oblit. Si pots recordar-me, sempre seré amb tu.”

Marxem amb el pensament posat en la nostra gent que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili. Avui, en especial, amb Dani Gallardo, que aquesta setmana haurà d’ingressar a presó. 

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada