dimarts, 13 de febrer del 2024

"La llavor sembrada", conversa amb Aureli Argemí

Vull una resposta. 12a temporada. Emès el 12 de febrer de 2024 per ETV Llobregat i TDT Terramar Penedès

Canal del Vull una resposta al YouTube

Convidats:

Aureli Argemí Roca, monjo de Montserrat. Dinamitzador cultural i polític. fundador i president emèrit del Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (CIEMEN). Autor del llibre de memòries "La llavor sembrada"

David Minoves , activista polític i del moviment per la pau i la solidaritat internacional. President del CIEMEN des de 2015

Davantal

L’1 d’octubre de 2017, l’independentisme va aconseguir la victòria més important de la història d’aquest país en guanyar clarament el referèndum per la independència. Les xifres oficials ens diran que els vots afirmatius van ser 2.044.038 (un 90%) amb una participació del 43%. Moltes vegades, però, es deixen de banda els 770.000 ciutadans que no van poder exercir el seu dret a vot perquè els seus col·legis van ser tancats i les urnes amb vots requisades per la Guardia Civil, la Policia Nacional o els Mossos d’Esquadra. A més de patir tots els entrebancs, prohibicions i persecucions de l’Estat espanyol abans de l’1 octubre i de l’actuació violenta dels Cuerpos de Seguridad del Estado el mateix dia de la votació.

Alguns poden arribar a pensar que tot va començar el 2012 amb la gran manifestació de l’Assemblea. Res més lluny de la realitat. L’independentisme català ve de molt lluny, d’aquells temps en que s’anomenava “separatisme” i “separatistes” aquells lluitadors de les primeres dècades del segle XX. Estat Català, el Front Nacional de Catalunya amb la resistència antifranquista, el naixement del PSAN el 1968, l’independentisme d’esquerres de l’MDT dels anys 70 i 80, Nacionalistes d’Esquerra, el BEAN...

L’independentisme ubicat en l’anomenada “societat civil” de la postguerra comença a treballar en entitats com el CIEMEN, fundat a Milà el 1974, la Crida a la Solidaritat el 1981, que va sorgir com a reacció al Manifiesto de los 2.300, que qüestionava el procés de normalització del català. La Crida va organitzar un seguit de campanyes a favor de la normalització de la llengua catalana, denunciant entitats i empreses que consideraven que discriminaven el català. El 24 de juny de 1981 va convocar l’acte “Som una Nació” al Camp Nou, on s'aplegaren 100.000 persones. El 14 de març de 1982 va ser la principal promotora de la manifestació a Barcelona contra la LOAPA.

La PDD, la Plataforma pel Dret a Decidir, creada el 2005, formada per diverses entitats i membres de la societat civil d'arreu de Catalunya. La seva primera gran manifestació va tenir com a lema «Som una nació i tenim el dret de decidir». La PDD va tornar-hi l’1 de desembre de 2007, aquesta vegada amb el lema “Som una nació i diem PROU! Tenim dret a decidir sobre les nostres infraestructures.”

Les consultes sobre la independència de Catalunya iniciades el 2009 a Arenys de Munt i culminades a Barcelona el 2011. Gairebé un milió de persones van votar en les diferents onades de consultes celebrades en prop de 500 municipis catalans. Aquell 13 de setembre de 2009 a Arenys de Munt es va començar a gestar l’embrió del que acabaria sent l’Assemblea Nacional Catalana.

Aureli Argemí va ser protagonista en primera persona d’aquesta història. Això i molt més ens ho explica en el seu llibre de memòries “La llavor sembrada”.

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem!

Final

La frase de la setmana del nostre convidat Aureli Argemí. L’hem triada de la introducció del llibre “La llavor sembrada”

“Aquest escrit és el convenciment que no posseeixo la veritat, perquè la veritat és un camí compartit que molts tracen, una aspiració mai donada per tancada, sempre tendent a ser trobada mitjançant l’exercici de saber dubtar”

Marxem amb el pensament posat en la nostra gent que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada