dijous, 29 de febrer del 2024

Els col·legis professionals confirmen l'espoli fiscal. La història de Catalunya dia a dia. Una exposició sobre l'art medieval contra jueus i conversos. El guerriller i aventurer Tomàs Costa, "Misses"

LA CLAU de la nostra història. Programa 255, emès el 28 de febrer de 2024 per ETV Llobregat i TDT Terramar Penedès

Canal de LA CLAU de la nostra història al YouTube

Davantal

Benvingudes i benvinguts a una nova CLAU de la nostra història. Programa 255.

Fa molt de temps que es parla de l’espoli fiscal que pateixen els Països Catalans en general i molt en particular el que patim a Catalunya. Durant dècades, i particularment durant els darrers anys en què l’independentisme ha esdevingut majoritari, s’ha denunciat una i altra vegada la injustícia que representa aquest espoli. Durant anys i anys, l’Estat espanyol, els partits unionistes, els mitjans afins han negat una i altra vegada que existeixi cap mena d’espoli.

Dimarts passat, l’espoli ha quedat demostrat, una vegada més, que existeix i aquesta vegada la font que ho demostra fil per randa és el document que han signat fins a una vintena de col·legis professionals catalans, que apleguen els sectors professionals més importants del país.

L’informe consta de vint pàgines, plenes de dades comparatives que demostren abastament l’espoli fiscal que pateix el país. Si anem al quadre dels ingressos aportats per Catalunya a l’Estat i els que en rep, veurem que el dèficit era de 17.049 milions el 2016; 20.196 milions el 2019 i 21.982 milions el 2021.

Pel que fa a les inversions públiques, l’informe demostra clarament que la inversió de l’estat en infraestructures a Catalunya ha estat sistemàticament inferior al seu pes econòmic (% sobre el PIB) i que també ho ha estat per sota del seu pes poblacional.

Les darreres dades del 2021 pel que fa a la inversió pública de l’estat reflecteixen que, mentre que a Madrid  es va executar un 184% del pressupostat i a la resta de l’estat  s’executava un 71%, a Catalunya el percentatge executat sobre el que s’havia pressupostat va ser d’un 36%.

És especialment dura la comparativa amb el País Basc. El seu sistema foral dona, en igualtat de competències uns ingressos per habitants un 84% superiors al sistema comú.. Aquest 84% més d’ingressos permet al País Basc dur a terme unes polítiques molt superiors a les que pot dur a terme Catalunya. Per exemple, en Serveis socials: +169,6%. En Educació: +54,3%. En Infraestructures: +116,8%. En Habitatge: + 71,3 % i en Recerca, Desenvolupament i Innovació +330,3%.

El títol de l’informe ens ho diu tot: Cal gestionar els recursos propis per millorar el benestar i la competitivitat de Catalunya.

Final

La frase de la setmana del filòsof francès Jean Paul Sartre

Com tots el somniadors, vaig confondre el desencís amb la veritat

Tornem la setmana que ve. Us esperem aquí per descobrir plegats noves CLAUS de la nostra història.

Que passeu una molt bona setmana!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada