dijous, 8 de febrer del 2024

Primo de Rivera i el monopoli de la telefonia. La història de Catalunya dia a dia. Les rogatives religioses per les sequeres. Cuba i el catalanisme: entre l’autonomia i la independència

 LA CLAU de la nostra història. Programa 252. Emès el 7 de febrer de 2024 per ETV Llobregat i TDT Terramar Penedès

Canal LA CLAU de la nostra història al YouTube

Benvingudes i benvinguts a una nova CLAU de la nostra història. Programa 252

El mes d’abril d’enguany, es compliran cent anys que un grup d’inversors molt propers a la dictadura de Primo de Rivera creaven la Compañía Telefónica Nacional de España. Quatre mesos més tard, va entrar en vigor el decret de concessió al seu favor del monopoli de l’explotació de les comunicacions telefòniques. Des de finals de 1923, una empresa nord-americana havia preparat una maniobra d’expulsió del mercat de les empreses competidores, la majoria catalanes.

Segons el professor Àngel Calvo, de la Universitat de Barcelona, el 1921 la telefonia a l’Estat espanyol era un negoci en expansió amb una gran expectativa de creixement. La implantació del telèfon no s’havia produït de forma uniforme. Segons l’estudi del Calvo,. El 50% dels abonats de tot l’estat es concentraven un 30% a Catalunya, i poc més d’un 15% a Madrid i Euskadi .  

Les primeres línies telefòniques peninsulars s’havien instal·lat a Catalunya. Tan sols un any després de la patent de l’invent (Graham Bell, 1876), els enginyers Dalmau (pare i fill) provaven amb èxit les primeres comunicacions telefòniques urbana i interurbana. El 1886, el liberal Sagasta, president del govern, autoritzava la venda i l’ampliació de la xarxa a l’enginyer català Pau Bosch i Barrau (fillastre de l’economista Laureà Figuerola, creador de la pesseta).

A finals de 1923, el paisatge econòmic de la telefonia espanyola estava dominat per diverses companyies, però les més importants eren les quatre de capital català que ja havien expandit les seves línies fora de Catalunya.

Poques setmanes després del cop d’estat, arribava a Madrid el nord-americà, Sousthenes Behn que havia rebut un encàrrec del govern de Primo de Rivera: unificar l'oferta telefònica del mercat en una sola empresa que seria l’adjudicatària del monopoli de les comunicacions telefòniques a l’Estat espanyol. L’americà va comprar grans paquets d’accions de les companyies privades que obstaculitzaven el seu projecte. Una vegada va tenir el control d’aquelles societats, va iniciar la maniobra de desballestament i absorció per facilitar la creació del CTNE.

Entre 1924 (creació) i 1945 (nacionalització decretada pel règim franquista), la CTNE, va ser un monopoli privat concebut per ser explotat per empresaris molt propers al poder. En aquesta història, sorprèn que Primo de Rivera, que en el seu particular viatge al poder havia rebut el suport d’una part important de la burgesia catalana, confiés el seu projecte a un directiu i a una empresa nord-americana (no oblidem que la humiliació espanyola a la Guerra de Cuba,1898, encara aixecava polseguera). Si més no, aquesta història explica la tradicional hostilitat del poder espanyol cap a l'empresariat català. Abans americans, alemanys o el que sigui, que catalans.

Final

La frase de la setmana de la primera científica (i també sufragista) que va teoritzar sobre el canvi climàtic, la nord-americana Eunice Newton Foote, que el 1856, fa 168 anys va dir:

“L’augment del CO2 provocarà un escalfament global.”

Tornem la setmana que ve. Us esperem aquí per descobrir plegats noves CLAUS de la nostra història.

Que passeu una molt bona setmana! 


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada