dimecres, 22 de febrer del 2017

Elcano, Canós o Cabot? (DAVANTAL de LA CLAU de la nostra història)


L’any 1519, Juan Sebastián Elcano, explorador basc nascut a Guetaria, s’enrolava, com a contramestre de la nau Concepció,  en l’expedició de Fernando de Magallanes, navegant i explorador portuguès. L’objectiu, trobar el pas marítim cap als territoris de les Índies Orientals i buscar el camí que, recorrent sempre mars controlats per Castella, arribar a les illes de les Espècies, el que era l'anomenada ruta cap a l'oest, que ja havia buscat en Colom.

Després de la mort de Magallanes, el 1521, Elcano pren el comandament de l’expedició que va fer la primera circumnavegació de la història.

Aquesta és la història que ens ha arribat i la que hem après a les escoles.

Les darreres investigacions demostren, però, que existeix un gran nombre de documents que certifiquen que aquesta gesta nàutica, la primera circumnavegació de la terra, es va organitzar sota l’empar de les institucions catalanes i signada a la residència de Carles I, el castell de Requesens, a Molins de Rei.

El tema d’aquesta gran expedició nàutica és summament complex i difícil de completar en un sol programa. Avui, doncs, a LA CLAU de la nostra història ens centrarem només en un dels noms que s’hi vinculen més estretament. 

Juan Sebastián Elcano....o .....Joan Sabastida Canós...o.. Joan Sebastià Cabot....?

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada