dimecres, 1 de febrer del 2017

Els Cardona, un llinatge desdoblat i suplantat (DAVANTAL de LA CLAU de la nostra història)


Els Cardona... Un llinatge ancestral... Una família nobiliària d’origen català, la segona en importància del Principat de Catalunya, i de la Confederació Catalanoaragonesa, després de la família reial.

Entre el segle XI i el XV, els Cardona –vescomtes, comtes i ducs-, descendents dels primitius vescomtes d'Osona, varen donar al país guerrers i almiralls, erudits, abats, bisbes i cardenals de la cúria romana, diplomàtics i consellers reials.

Hi trobarem personatges com, Lluís  de Cardona, Arquebisbe de Tarragona, Pere de Cardona, bisbe d'Urgell, Caterina de Cardona, abadessa de Pedralbes durant 40 anys, Enric de Cardona, bisbe de Barcelona, cardenal de Monreal a Sicília...Elisabet de Cardona, primera muller de Alfons Felip d'Aragó d'Urrea i Torrelles comte de Ribagorça, senyor de Cortes i duc de Lluna, probablement el Ferran Cortès de la història oficial.

El llistat de personatges de primera fila és immens i, tanmateix, les seves biografies resten escapçades, confuses i, per contra apareixen personatges de noms similars que fan el mateix sense una base biogràfica clara... com és el cas de Garcilasso de la Vega que viu en paral·lel a la biografia de Galzeran de Cardona, dit "llum dels ducs de Cardona" sense que ens consti cap obra seva ni manuscrita ni editada.

Per posar només un exemple de tot aquest desgavell avui parlarem d'un cas molt concret..

El selge XVIII, en Pietro Gianonne en el seu llibre "Història del Regne de Nàpols" ens parla d'un personatge anomenant lo Gonçalbo Hernandez de Casa Aguilar de patria cardonese... Ho fa almenys en dues edicions, la de 1723 i la 1753. Però en una edició posterior la de 1762  ja hi diu "de pàtria cordovese".


Avui, a LA CLAU de la nostra història parlarem, especialment, d’aquest Gran Capitano.... 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada