dimarts, 28 de febrer del 2017

Jeroni Bosch, "El Bosco" i l'art mediterrani (DAVANTAL de LA CLAU de la nostra història)


Segons ens explica la història de l’art oficial, Hieronymus van Aken va ser un reconegut pintor i dibuixant neerlandès de la zona de Flandes. Va ser conegut amb el pseudònim de Hieronimus Bosch o El Bosch, i a Espanya se’l coneix com El Bosco.

El Bosch és reconegut com autor d’una obra excepcional i un dels artistes més enigmàtics i influents del Renaixement.

Ara bé, existeixen enormes llacunes sobre la seva biografia, tantes, que no existeix cap mena de consens entre els seus biògrafs sobre la personalitat i vida d’En Bosch. Entre altres, es desconeix on va néixer i on vivien els seus pares i tampoc se sap amb exactitud l’any del naixement.

La recerca duta a terme pel nostre convidat d’avui mostra traces i sospites fonamentades que posen en dubte el que la història de l’art oficial diu sobre el pintor flamenc. Començant per l’anàlisi del seu cognom “Bosch” i els orígens que se li atribueixen i seguint pels seus quadres, que mostren paisatges plens de muntanyes, penya-segats i rocs monolítics que ens poden recordar una geografia molt propera. També els diferents personatges que apareixen en alguns dels seus quadres i, sobretot, com van vestits... les cabanes, les barques... ens traslladen a zones conegudes i properes. Un fet similar passa si ens fixem en la flora i la fauna present en els quadres del Bosch.... familiar i propera.

Qui era realment Hieronimus BOSCH, dit  El Bosco?  

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada